Kielenkehityksen haasteet ja tukeminen varhaisiän musiikkikasvatuksessa - Piispanen, Laura (2014)
Tutkielmani käsittelee sitä, miten varhaisiän musiikkikasvatuksen tavoitteet ja työtavat mahdollistavat alle kouluikäisten lasten kielenkehityksen tukemisen ja miten kielenkehityksen haasteisiin voidaan musiikkileikkikoulussa vastata. Aihe on tärkeä, sillä kommunikaatio- ja vuorovaikutustaidot ovat yhteiskunnassamme keskeisiä ja kielenkäyttö näistä olennaisimpia. Kieli kehittyy erityisesti varhaislapsuudessa, joten varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli kehityksen tukemisessa. Tutustumalla kielenkehityksen perusperiaatteisiin ja varhaisiän musiikkikasvatuksen erityispiirteisiin saadaan kuva siitä, kuinka musiikkileikkikouluissa voidaan huomioida kielenkehityksen erityisvaikeudet ja ennaltaehkäistä niitä. Varhaisiän musiikkikasvatuksen työtavat ovat luonteeltaan kielenkehitystä tukevia, ja tiedostamalla niiden tavoitteellisen käytön hyödyt lasten kieli kehittyy musiikkiharrastuksen ansiosta toivotulla tavalla todennäköisemmin kuin ilman varhaisiän musiikkikasvatuksen tukea. Päätelmät hyödyttävät varhaisiän musiikkikasvattajia sekä alle kouluikäisiä lapsia, jotka voivat oikealla tuella aloittaa koulun mahdollisimman hyvillä kielellisillä valmiuksilla.