"Sitä vaan hengitetään, joskus yksin ja joskus yhdessä" : tapaustutkimus sosiaalisen fobian tuomista haasteista terapeuttisen yhteistyösuhteen muodostumiselle - Ahde, Jarna; Holappa, Liisa (2014)
Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena on selvittää sosiaalisen fobian vaikutusta terapeuttisen yhteistyösuhteen rakentumiseen yhden kokonaisen terapiaprosessin aikana. Lisäksi tutkimuksen tarkoituksena on kuvata asiakkaan ja terapeutin kokemia yhteistyösuhteeseen liittyviä haasteita sekä tarkastella niitä Bordinin (1979) yhteistyösuhteen teorian valossa. Aineistomme koostuu yhdestä Jyväskylän yliopiston opetus- ja tutkimusklinikalle sosiaalisen fobian vuoksi hakeutuneen asiakkaan koko 54 istuntoa kattavasta terapiaprosessista. Tutkielma on luonteeltaan laadullinen tapaustutkimus, jonka analyysimenetelmänä käytämme tapaustutkimusten ja pienten aineistojen tutkimiseen kehitettyä tulkitsevaa fenomenologista analyysia (Interpretative Phenomenological Analysis, IPA). Tutkimustulostemme mukaan sosiaalinen fobia voi tuoda haasteita yhteistyösuhteen rakentumiselle. Aineiston analysoinnin tuloksena haasteeksi yhteistyösuhteen rakentumiselle nousi asiakkaalla seitsemän ja terapeutilla viisi teemaa. Suurimmat haasteet yhteistyösuhteen osa-alueissa liittyivät yksimielisyyteen terapian keinoista saavuttaa terapialle asetetut tavoitteet sekä tunnesidoksen muodostumiseen. Empatia näyttäytyi aikaisemmasta tutkimustiedosta poiketen yhteisymmärrystä ja tunnesidosta haastavana tekijänä. Tulevaisuudessa empatian merkitystä yhteistyösuhteen rakentumisessa sosiaalisesta fobiasta kärsivien asiakkaiden kanssa olisi syytä tutkia laajemmin.