Mitä opettaa ja miten? : musiikin opetussuunnitelmaa rakentamassa esikouluopettajien koulutukseen Swazimaassa - Vahermaa, Jaana (2014)
Tutkielma käsittelee musiikin opetussuunnitelman tekoprosessia ja toteuttamista esikouluopettajille itselle vieraassa kulttuurissa yhteistyössä paikallisten ihmisten kanssa. Tutkimuksen tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman hyvin maan koulutuksen tarpeita vastaava musiikinkurssi esikouluopettajia ympäri Swazimaata kouluttavalle EduGate-projektille selvittämällä millaisia asioita musiikista Swazimaalaisille esikouluopettajille olisi hyödyllistä opettaa. Käytin lähtökohtana suomalaisen varhaismusiikkikasvatuksen opsin tavoitteita ja sisältöjä, joista muokkasin opiskelijoille teetetyn kyselyn, koulutuksen järjestäjien toiveiden, Swazimaasta keräämäni informaation ja omien näkemysteni perusteella 30 oppitunnin kokonaisuuden, jonka myös opetin opiskelijoille. Opetusjakson jälkeen opetussuunnitelmaa muokattiin tunneilla tehtyjen havaintojen, opiskelijoilla kurssin jälkeen teetetyn loppukyselyn ja opiskelijoiden itsenäisen harjoittelujakson jälkeen teetetyn jatkokyselyn sekä kouluttajien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella. Tämän jälkeen muokattiin yhteistyössä tulevan kouluttajan kanssa tuntisuunnitelmat ja kurssimateriaalit sellaiseksi, että hän voi käyttää niitä apunaan tulevilla kursseilla.