Mobiilien pilvipalvelujen uusi näkemys: tilapäinen mobiili pilvi - Järvi, Juuso (2014)
Järvi, Juuso Mobiilien pilvipalvelujen uusi näkemys: tilapäinen mobiili pilvi Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2014, 35 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Veijalainen, Jari Mobiililaitteiden määrä on viime vuosina kasvanut nopeasti ja niitä käytetään yhä enemmän kaikkeen tietojenkäsittelyyn. Vaikka mobiililaitteiden teknologia on kehittynyt, eivät ne edelleenkään sovellu hyvin vaativimpiin laskentatehtäviin, kuten kuvankäsittelyyn. Tässä tutkielmassa pohdittiin, kuinka mobiilaitteiden resursseja voitaisiin tarvittaessa laajentaa hyödyntämällä tilapäistä mobiilia pilveä, jossa toistensa läheisyydessä sijaitsevat mobiililaitteet toimisivat ulkoisina resursseina. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja tarkoitus oli määritellä uuden näkemyksen mukaiset mobiilit pilvipalvelut, tarkastella millaisia haasteita niiden yleistymiselle vielä on sekä pohtia, millaisia mahdollisuuksia mobiileilla pilvipalveluilla voi tulevaisuudessa olla. Keskeisinä tuloksina todettiin, että mobiilien pilvipalvelujen uuteen näkemykseen viitataan usein termillä tilapäinen mobiili pilvi. Siinä mobiililaitteet voivat yhdistyä paikallisen langattoman verkon tai mobiiliyhteyden avulla. Verkko on luonteeltaan ad hoc -tietoliikenneverkko, eli siinä ei ole kiinteää topologiaa, vaan verkon solmut organisoituvat itsenäisesti. Tällaisessa mobiilissa pilvessä voidaan saavuttaa perinteisen pilvipalvelun kaltainen toiminnallisuus, ilman että laitteiden tarvitsee olla yhteydessä kaukana sijaitsevaan palvelinkeskukseen. Tilapäisen mobiilin pilven yleistymisen haasteet liittyvät mobiililaitteista johtuviin ongelmiin, pilven yleisistä vaatimuksista johtuviin ongelmiin sekä käyttäjistä johtuviin ongelmiin. Tulevaisuudessa tilapäinen mobiili pilvi voi tuoda uudenlaisia mahdollisuuksia sekä käyttäjille että palveluntarjoajille. Käyttäjien mahdollisuuksia ovat ulkoisten resurssien hyödyntäminen ilman kattavia datayhteyksiä, perinteisten SaaS-, PaaS- ja IaaS-mallien siirtäminen mobiilin pilven kontekstiin ja helppo datan siirrettävyys paikallisessa verkossa. Tilapäisen mobiilin pilven sovellusten ja palveluiden yleistyessä myös laite- ja ohjelmistovalmistajat sekä teleoperaattorit voivat saavuttaa uusia liiketoiminnallisia mahdollisuuksia.