Mistä on tulevaisuuden journalistit tehty? : viiden maan journalistiikan opiskelijoiden näkemyksiä ja odotuksia tulevasta ammatistaan - Karjalainen, Anna Katariina (2014)
Tässä tutkimuksessa perehdytään siihen, millaisena tulevaisuuden journalistit eli journalistiikan opiskelijat näkevät ammattinsa tulevaisuuden ja mikä heitä motivoi opiskelemaan journalisteiksi. Tutkimusta varten on haastateltu opiskelijoita viidestä eri yliopistosta Suomesta, Ruotsista, Virosta, Puolasta ja Venäjältä. Määrällisellä tutkimuksella pyritään selvittämään, syntyykö maiden välille merkittäviä eroja ja millaisia keskeisimmät erot ovat. Tutkimuksessa perehdytään lisäksi syvällisemmin Suomen, Ruotsin ja Viron journalistikoulutukseen ja maiden journalistikoulutusten historiaan, joita peilataan opiskelijoiden vastauksiin. Tutkimusta taustoittavat suomalaisilta journalisteilta kerätyt vastaukset (Jyrkiäinen 2008) hyvin samantapaisiin kysymyksiin sekä pohdinta journalistin ammattiin ja profession käsitteeseen liittyvästä keskustelusta. Profession käsitettä peilataan myös Suomen, Ruotsin ja Viron vertailuyliopistojen opetussuunnitelmien sisältöön. Keskeisin löydös tässä tutkimuksessa on, että tulevat journalistit ovat motivoituneita opintoihinsa ja suhtautuvat mediamurroksesta ja yt-neuvottelujen leimaamasta aikakaudesta huolimatta jopa yllättävän positiivisesti journalistin ammatin tulevaisuuteen, vaikka työllistyminen omalle alalle ja toimeentulo journalistin työllä toisaalta huolettavat isoa joukkoa heistä. Journalistin ammatin uskotaan säilyvän ja pysyvän tarpeellisena kanavista riippumatta. Eniten maakohtaisia eroja muodostuu puolestaan Venäjän ja muiden maiden välille. Venäläiset pitävät tärkeänä esimerkiksi hyvää palkkaa ja työn mukanaan tuomaa statusta, kun taas esimerkiksi suomalaiset ja ruotsalaiset keskittyvät mieluummin penkomaan yhteiskunnallisia epäkohtia. Tutkimuksesta selviää myös, että suurin osa opiskelijoista arvostaa hidasta ja asiantuntevaa journalismia. Opiskelijat kuitenkin uskovat journalismin viihteellistyvän tulevaisuudessa.