CLIL teachers as materials designers - Mäkiranta, Pia (2014)
Vieraskielinen sisällönopetus (CLIL), jossa kouluaineita opetetaan vieraalla kielellä, on kasvattanut suosiotaan varsinkin Euroopassa. Sisällön ja kielen oppimisen tulokset CLIL-opetuksessa ovat yleisesti hyviä, mutta menetelmä on opettajalle työläs pääasiassa siksi, että CLIL-materiaaleja on tuskin ollenkaan saatavilla. Sopivien materiaalien etsiminen, muokkaaminen ja valmistaminen on aikaa vievää ja voi vaatia erikoisosaamista. Materiaaleihin liittyvä tuki on onnistuneiden CLIL-ohjelmien edellytys. Tuki voi tarkoittaa materiaalien valmistamista, materiaalipankkien perustamista, materiaalien jakamisen tukemista tai opettajien kouluttamista materiaalien valmistuksessa. Tarvitaan tietoa prosesseista, joita opettajat käyttävät valmistaessaan CLIL-materiaaleja. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli tarkastella materiaalien valmistusprosessia, kun CLIL-opettajat tuottavat materiaaleja omille oppilailleen. Kolmea CLIL-opettajaa pyydettiin ajattelemaan ääneen materiaaleja valmistaessaan. Ääneenajatteluprotokollat analysoitiin kahdella tasolla: laajempien vaiheiden ja yksittäisten toimien. Neljä yhteistä vaihetta löydettiin: 1) suunnitteluohjeen lukeminen, 2) aiheen suunnittelu, 3) materiaalien valmistus ja 4) tunnin valmistelu. Materiaalien valmistus -vaihe, sisältäen sekä suunnittelun että valmistuksen, vaihteli paljon opettajien välillä. Heidän lähestymistapaansa voi kuvata joko aktiviteetti- tai materiaalipainotteiseksi. Kolmenlaista materiaalien valmistustoimintaa esiintyi: suunnitteluun, informaatioon ja suunnitteluprosessiin liittyvää. CLIL-materiaalit on tärkeä aihe, joka ansaitsee jatkossa lisää tutkimusta.