Uusien yliopisto-opiskelijoiden tietotekniset taidot ja CSE-uskomukset - Vihtakari, Aili (2014)
Tässä sähköisesti suoritetussa kyselytutkimuksessa selvitettiin sukupuolten välisiä eroja uusien yliopisto-opiskelijoiden tietoteknisessä käyttäytymisessä, yleisempien ohjelmien itse koetuissa käyttötaidoissa, internetin käyttökokemuksessa vapaa-aikana sekä asennoitumisessa tieto- ja viestintätekniikkaa (TVT) kohtaan. Näitä asenteita kutsutaan tässä tutkimuksessa CSE-uskomuksiksi. Tutkittiin myös sitä, oliko opiskelijoiden TVT-taidoilla ja CSE-uskomuksilla yhteyttä toisiinsa ja olivatko tieto- ja viestintätekniikan täydennyskoulutusta tarvitsevat opiskelijat helposti havaittavissa. Tutkimuskohteena olivat Jyväskylän yliopiston kahden eri lukuvuoden uudet opiskelijat, joista lukuvuoden 2007−2008 uusia opiskelijoita tutkittiin keväällä ja lukuvuoden 2008−2009 uusia opiskelijoita syksyllä 2008. Tutkimus toi esille taito- ja CSE-uskomuseron naisten ja miesten välillä. Siinä löydettiin käyttötaidoiltaan ja CSE-uskomuksiltaan kaksi toisistaan huomattavasti poikkeavaa ryhmää: hyvin varmat ja epävarmat TVT:n käyttäjät. Naiset olivat yleensä miehiä huomattavasti epävarmempia ja CSE-uskomuksiltaan heikompia. Epävarmojen ryhmässä oli noin puolet tutkimukseen osallistunneista naisista ja vain pieni osa miehistä. Tutkimuksen mukaan uusien opiskelijoiden joukosta on mahdollista löytää ne, jotka tarvitsevat erityistä TVT:n täydennyskoulutusta ja CSE-uskomusten kehittämistukea.