Sairauspoissaoloihin vaikuttavat tekijät ja sairauspoissaolojen hallinta elintarvikealalla - Uotila, Anne (2014)
Tutkimuksessa selvitettiin elintarviketyöntekijöiden sairauspoissaoloihin ja työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä henkilöstöjohtamisen käytäntöjen, sairauspoissaolokulttuurin ja psykososiaalisen työympäristön näkökulmista. Tuloksien pohjalta esitettiin, miten sairauspoissaoloja voidaan hallita. Tutkimus toteutettiin toimeksiantona Suomessa toimivalle elintarvikealan organisaatiolle. Tutkimuksen perusjoukkona olivat kolmen eri paikkakunnan tuotantoyksiköiden tuotantotyöntekijät ja toimihenkilöt. Tutkimusaineisto kerättiin määrällisesti kyselylomakkeilla ja laadullisesti haastatteluilla. Kyselyyn vastasi 316 vastaajaa, joista 87 oli tuotantoyksikkö A:sta, 128 tuotantoyk-sikkö B:stä ja 101 tuotantoyksikkö C:stä. Laadullinen aineisto, 18 haastattelua, kerättiin jokaisen tuotantoyksikön neljältä tuotantotyöntekijältä ja kahdelta toimihenkilöltä. Sairauspoissaolopäiviä oli yleisemmin naisilla kuin miehillä, tuotantotyöntekijöillä kuin toimihenkilöillä ja vakituisilla kuin määräaikaisilla työntekijöillä. Elintarviketyöntekijöillä sairauspoissaoloja lisäsivät itsearvioitu heikko oma nykyinen työkyky ja vähäiset vaikutusmahdollisuudet työhön. Kuitenkin yhdessä tuotantoyksikössä myös hyvät vaikutusmahdollisuudet työhön lisäsivät lyhyitä sairauspoissaoloja. Luottava suhtautuminen työyhteisön pärjäämiseen ja töiden etenemiseen oman poissaolon aikana sekä työyhteisön kannustava ilmapiiri madalsivat poissaolokynnystä. Poissaolojen syiden epäily esimiehen ja työyhteisön toimesta lisäsivät poissaoloja, altistivat sairaana työhön tulemiseen sekä pidensivät sairauspoissaolojen kestoa. Myös yt-neuvotteluiden uhka koettiin työhyvinvointia heikentävänä ja sairauspoissaolokäyttäytymiseen vaikuttavana tekijänä. Sairauspoissaolojen hallinnan perustuminen yksilöllisyyteen, yhteisöllisyyteen, työn sisältöihin ja työympäristöihin vaatii esimiehiltä taitoja ja resursseja. Huomion kiinnittäminen esimiestyöhön, työntekijän työkykyyn ja yksilölliseen huomioin-tiin, työergonomiaan, työmäärän oikeaan mitoitukseen sekä työyhteisön sairauspoissaolokulttuuriin ovat sairauspoissaolojen hallintakeinoja elintarvikealalla.