Web-ohjelmistokehys Django - Mäkitalo, Ollipekka (2014)
Mäkitalo, Ollipekka Web-ohjelmistokehys Django Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2014, 32 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Sakkinen, Markku Perinteisten ohjelmistojen siirtyminen Internet-pohjaisiksi ohjelmistoiksi nopealla tahdilla on pakottanut ohjelmistojen kehittäjät mukautumaan uuden ohjelmistoympäristön haasteisiin. Vanhat teknologiat eivät ole enää toimineet uusissa ympäristöissä asianmukaisella tavalla. Samalla tulkattujen kielien suosio on kasvanut tietokoneiden tehojen lisääntyessä. Uudessa ohjelmistoympäristössä kehittäjät törmäävät samoihin haasteisiin jatkuvasti ja tämän johdosta kehittäjät ovat alkaneet luomaan web-ohjelmistokehyksiä, joiden avulla kehittäjien ei tarvitse ratkaista samoja ongelmia useaan kertaan. Tässä tutkielmassa esitellään yksi näistä web-kehyksistä, Django. Tutkielmassa luodaan yleiskatsaus Djangon ominaisuuksiin ja sen toimintaperiaattei-siin. Djangon ominaisuudet ja yksittäiset komponentit esitellään. Tämä antaa lukijalle mahdollisuuden arvioida Djangon soveltuvuutta omasta tarvenäkökulmasta. Tutkielmassa esitellään Djangon kehityshistoria ja ne suunnitelufilosofiset asiat, jotka ovat muovanneet sitä kehityksen aikana. Tässä tutkielmassa kerrotaan myös, millä periaatteilla kehittäjien pitäisi ohjelmistoja luoda käyttäen Djangoa. Tutkielmassa tukeudutaan Djangon omaan dokumentaatioon ja siitä kirjoitettuihin kirjoihin.