Kotipoltto vs. tehdasviina : paloviinan koti- ja tehdaspolttoa koskeneet väittelyt 1800-luvun puolivälin suomenkielisessä lehdistössä - Välimaa, Juuso (2014)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella paloviinan kotipolton kieltämistä koskenutta keskustelua suomenkielisessä sanomalehdistössä, liittyen vuoden 1863 säätyvaltiopäiviin, joilla asia oli käsittelyssä. Tutkimusaineisto koostui 38:sta kirjeestä, jotka julkaistiin lehdistössä kymmenen vuoden aikajaksolla ennen ja jälkeen valtiopäivien vuosina 1857–1867. Kirjeet olivat maaseutu- ja vähemmässä määrin kaupunkikirjeenvaihtajien kirjoittamia, ja niiden kirjoittajat edustivat eri säätyjä – talonpoikia, aatelisia, pappeja ja porvareita. Tutkimuskysymykseni oli kaksijakoinen: Lähdin tutkimaan millaisia ominaispiirteitä tai mahdollisia kaavamaisuuksia keskustelusta oli löydettävissä, ja mitä näiden havaintojen pohjalta voitaisiin sanoa kirjoittajien maailmankuvien ja näkemyksien eroista. Metodinani toimi lähiluku, jota käyttämällä pyrin selvittämään keskustelujen ilmeisten piirteiden lisäksi niissä epäsuorasti ilmeneviä tasoja, jotka liittyivät kirjoittajien sosiaaliseen asemaan, koulutustasoon ja poliittisiin tai ideologisiin tarkoitusperiin. Metodologialtaan työ noudatteli modernin hermeneutiikan ajatuksia painottaen ymmärtämisen ja tulkinnan merkitystä. Käytin myös retoriikan tutkimusta apuvälineenä, jolla tarkastelin teksteissä esiintyneitä implisiittisiä motiiveja tai päättelyketjuja.