"Att lära sig språk är ganska helhetsmässigt" : dialog för lärande av franska i en yrkeshögskolekontext - Back-Seemer, Susanna (2014)
Föreliggande studie har ett sociokulturellt och dialogiskt perspektiv på språkinlärning. Det huvudsakliga syftet med studien är att bättre förstå den komplexa interaktionen mellan inlärare och lärare i språkklassen. Ett annat syfte utgörs av en önskan att utveckla kurserna i franska vid yrkeshögskolan Arcada. Inlärarna utgjordes av vuxna yrkeshögskolestuderande och språket som studerades var fritt valbart. I studien kartlades 108 studenters åsikter om olika ramfaktorers inverkan på lärmiljön och lärprocessen. Begreppet ramfaktorer syftar på faktorer som antingen direkt eller indirekt inverkar på lärprocessen. Ett av syftena med undersökningen var att försöka identifiera faktorer som läraren kan inverka på. Bland de faktorer som behandlades i studien återfinns tidsfaktorer, kursinnehåll, undervisningsmetoder (bland annat kollaborativ dialog) och motivation. Studiens empiri samlades in genom enkäter och intervjuer med öppna frågor; dessutom ingick utdrag ur studenternas logg- och arbetsböcker samt lärarens reflektioner över lärande och klassrumsinteraktionen. Studien antyder att involverandet av studenterna i måluppgörande, planering av kursens innehåll, kursutvärdering och självvärdering ökar studenternas motivation och stöder dem till att bli autonoma inlärare med ansvar för sitt lärande. Det emotionella klassrumsklimatet verkar vara en avgörande faktor med tanke på lärande och engagemang i en yrkes-högskolekontext; en avslappnad, varm, icke-hotfull lärmiljö stöder lärandet. Ett sätt att skapa en dylik atmosfär kunde vara genom att engagera aktörerna i autentiska dialoger i lärmiljön. Undersökningsresultaten antyder att studiemotivationen ökar om studenterna, i kollaborativa dialoger, behandlar ämnen som är relevanta för deras eget liv.