Työttömyyden ja yrittäjyyden välinen riippuvuus Suomessa - Hyvärinen, Juha (2014)
Tutkimuksessa selvitettiin työttömien ja yritysten määrien muutosten välistä riippuvuutta Suomen osalta. Työttömyyden muutoksia tarkasteltiin erikseen yritysten määrän, aloittaneiden yritysten ja yritysten toimipaikkojen muutosten suhteen aikasarja- ja paneeliaineistojen avulla. Tutkimusmenetelmänä hyödynnettiin muun muassa paneeliaineistoille soveltuvaa VAR-mallia sekä Granger-kausaalisuustestiä. Sekä Suomessa että kansainvälisesti on käynnissä jatkuva muutos työmarkkinoilla. Irtisanomiset ovat pakottaneet etsimään erilaisia taloudellisen toimeentulon keinoja. Työssä pyrittiin tutkimaan sitä, johtavatko muutokset työttömien määrässä yritysten määrien muutoksiin, vai onko riippuvuus käänteinen. Tieto kausaalisuudesta voisi auttaa päätöksentekijöitä tarkoituksenmukaisimpien toimintamallien ja tukitoimien kehittämisessä. Aikasarja-aineiston perusteella muuttujien välillä havaittiin vallitsevan yksisuuntainen riippuvuussuhde. Työttömyys näytti saavan aikaan muutoksia yritysten määrissä. Päinvastainen ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa. Maakunnittaisessa tarkastelussa voitiin vain muutamien maakuntien osalta osoittaa työttömyyden muutosten Granger-aiheuttavan muutoksia toimipaikkojen määrissä. Päinvastaista ei todettu yhdessäkään maakunnassa. Maakunnallisesta paneeliaineistosta muodostetun VAR-mallin mukaan puolestaan muuttujien välillä vallitsee kaksisuuntainen kausaalisuus. Toimipaikkojen muutoksen vaikutus työttömyyteen oli huomattavasti voimakkaampi kuin päinvastaisessa tapauksessa. Paneeliaineiston perusteella saadut, aikasarja-aineistoa luotettavammat tulokset, antavat viitteitä sen puolesta, että yrittäjyyteen panostamisen ottaminen etusijalle pyrittäessä vaikuttamaan talouskasvuun olisi järkevää. Ongelmana työssä oli hieman lyhyehkö ajanjakso, jolta tilastoaineistoa oli saatavilla.