Pilvipalvelumallien turvallisuushaasteet - Valkonen, Konsta (2014)
Valkonen, Konsta Pilvipalvelumallien turvallisuushaasteet Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2014, 33 s. Tietojärjestelmätiede, Kandidaatintutkielma Ohjaaja: Ojala, Arto Viime vuosina pilvipalveluiden houkuttelevat ominaisuudet, kuten saavutetut kustannussäästöt, ovat mullistaneet ICT-alaa. Mahdollisuus hankkia ITresursseja käyttöperusteisesti ja joustavasti kysyntään vastaten, ovat muuttaneet tapaa, jolla liiketoiminta hyödyntää ja tarjoaa IT-palveluja. Muutokseen liittyy monia haasteita. Pilvilaskennan ja -palveluteknologioiden kannalta suurin yksittäinen haaste on turvallisuus. Tutkielmassa tutkittiin pilvipalveluihin sisältyviä turvallisuushaasteita, sekä selvitettiin miten ne sisältyvät eri pilvipalvelumalleihin. Tutkielmassa käsiteltiin pilvipalvelumallien eroavaisuuksia ominaisuuksien, sovellusten, vastuun jakautumisen, turvallisuuden ja haasteiden näkökulmista. Tutkimuksen tarkoituksena oli selventää turvallisuushaasteiden ja pilvipalvelumallien suhdetta. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja sen keskeisenä tuloksena havaittiin, että turvallisuushaasteita luokitellaan harvoin pilvipalvelumalleittain, vaikka haasteet ovat keskeinen osa pilvipalveluiden turvallisuuden tutkimuskenttää.