Yritysvastuuviestintä : tapaustutkimus hyvämaineisen perheyrityksen yritysvastuuviestinnästä: Oy Gustav Paulig AB : kuluttaja-asiakasnäkökulma - Rantanen, Pasi (2014)
Yritysvastuuviestinnällä viestitään yrityksen yritysvastuusta sidosryhmille. Suomalaiset perheyritykset ovat varovaisia viestiessään omasta yritysvastuustaan. Perheyrityksissä mielletään vastuullisen toiminnan olevan vastuullisten tekojen tekemistä, mikä on luontaista perheyrityksille. Perheyritykset eivät siten tunnista yritysvastuuviestintään sisältyvää kilpailuetumahdollisuutta. Teoreettinen viitekehys rakentuu sidosryhmäteorian avulla. Yrityksen vastuullinen toiminta synnyttää luottamusta sidosryhmäsuhteissa, mistä muodostuu yritykselle hyvä maine. Hyvästä maineesta yritys hyötyy parantuneena kilpailukykynä. Maineen raken-tuminen vaatii yrityksen toimien lisäksi viestintää, jonka avulla sidosryhmille kerrotaan vastuullisesta toiminnasta. Yritysvastuuviestintää lähestytään laadullisella tutkimusot-teella, tapaustutkimuksen menetelmin. Tutkimus toteutettiin hyvämaineisen perheyri-tyksen, Oy Gustav Paulig Ab:n, yrityksen verkkosisältöjen vastuuviestintää analysoiden, kuluttaja-asiakkaan näkökulmasta. Tapaustutkimus osoitti, että hyvämaineinen perheyritys viestii aktiivisesti ja erilai-sia sähköisiä viestintäkanavia hyödyntäen yritysvastuun arkisista teoistaan kuluttaja-asiakkaille. Yritys tunnistaa sidosryhmävuoropuhelun avulla kuluttaja-asiakkaiden vas-tuullisuuden vaateet ja siitä viestimisen odotukset. Kuluttaja-asiakkaiden vastuullisuus-odotukset ohjaavat yritysvastuuviestintää. Yrityksen eri sidosryhmiä hyödynnetään yri-tysvastuuviestien kertojina. Yritysvastuu tunnistetaan Pauligilla yrityksen kilpailukykytekijäksi. Yrityksen ta-loudellinen vastuu koetaan edellytykseksi ympäristövastuun ja sosiaalisen vastuun to-teuttamiselle, mutta toisaalta vastuullinen toiminta koetaan keinoksi taloudellisen me-nestyksen saavuttamisessa. Luottamuksen sidosryhmäsuhteissa viestitään olevan edel-lytys hyvän maineen syntymiselle ja taloudelliselle menestymiselle.