Keski-ikäisten identiteetin kehittyminen ja sen yhteydet elämäntapahtumiin - Liski, Anna-Liisa; Määttä, Laura (2014)
Tutkimuksessa tarkasteltiin keski-ikäisten identiteetin kehittymistä, eli sen pysyvyyttä tai muutosta sekä elämäntapahtumien yhteyttä niihin. Aineistona käytettiin suomalaista Lapsesta aikuiseksi –pitkittäistutkimusta: 42 ja 50-vuotiaiden identiteettihaastattelua (n=216–243) ja 50-vuotiaiden elämänhistorian kalenteria (n=274). Tutkimuksen teoreettinen viitekehys oli Marcian identiteettiteoria, joka rakentuu neljästä identiteettiluokasta: selkiintymättömästä, omaksutusta, etsivästä ja saavutetusta. Tämän lisäksi identiteetti jakautuu osa-alueisiin, joista tässä tutkittiin politiikkaa, elämänkatsomusta, työtä, elämäntyyliä, parisuhdetta ja vanhemmuutta. Näiden ohella tarkasteltiin osa-alueista rakennettua kokonaisidentiteettiä. Lisäksi tutkittiin tyypillisiä ja poikkeuksellisia elämäntapahtumia, jotka ovat aiemmissa tutkimuksissa olleet yhteydessä identiteetin muutoksiin. Nämä olivat solmitut avo- tai avioliitot, avo- tai avioerot, lasten muutto pois kotoa, sekä työttömyys. Tutkimuksen kohteena olivat myös kriittiset ja yllättävät elämäntapahtumat, jotka olivat oma tai läheisen sairastuminen, onnettomuuteen tai rikoksen uhriksi joutuminen ja kuolema. Identiteetin osa-alueiden identiteettiluokissa ilmeneviä sukupuolieroja tarkasteltiin χ² -riippumattomuustestillä ja identiteettiluokkien muutosta McNemarin testillä. Kokonaisidentiteetin muutosta testattiin toistomittausten MANOVA:lla. Elämäntapahtumien ja identiteetin muutosten välisiä yhteyksiä tutkittiin multinomisella logistisella regressioanalyysilla.