Tunnustuksen saaminen perheen sisäisessä adoptioprosessissa : sateenkaariperheiden kokemuksia adoptioneuvonnasta - Korkala, Mirja (2014)
Tutkimuksessa tarkastellaan sateenkaariperheiden kokemuksia adoptioneuvonnasta perheen sisäisen adoption yhteydessä. Tutkimuksen kohteena on, miten tunnustuksen saaminen (tai sen puute) omalle perheidentiteetille näkyy adoptioneuvontatyössä. Tutkimusaineisto koostuu viiden informantin kirjoittamista kokemuksista perheen sisäisestä adoptioprosessista. Aineiston analyysimenetelmänä on käytetty teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkielmassa analysoidaan sateenkaariperheiden kokemuksia perheen sisäisestä adoptioprosessista Axel Honnethin tunnustuksen teorian ja sen sosiaalityön tulkintojen pohjalta. Tunnustuksen teoria antaa käsityksen siitä, miten keskeistä ihmisen identiteetin muodostumisen kannalta on hänen saamansa tunnustus perheen, kansalaisyhteiskunnan ja valtion tasolla. Tutkimuksen taustoitukseksi jäsennetään sateenkaariperheiden tulemista yhteiskunnassa näkyviksi sekä kuvataan perheen sisäistä adoptiota prosessina. Tutkimuksen keskeinen tulos on, että perheen sisäinen adoptioprosessi nykymuodossaan ei tue sateenkaariperheiden perheidentiteettiä. Sateenkaariperheiden kokemuksissa korostuvat puutteellinen ja syrjivä lainsäädäntö sekä adoptioprosessin heteronormatiivisuus, sateenkaariperheiden erityisyyden huomioimatta jättävä adoptioneuvontaprosessi. Lainsäädännöstä ja adoptioprosessin sisällöstä juontavat ongelmat heijastuvat asiakkaan ja työntekijän väliseen vuorovaikutukseen moninaisena tietämättömyytenä sateenkaariperheistä ja heidän asioistaan. Tästä johtuen perheiden kokemus on, etteivät he tule kohdatuiksi omina itsenään. Nykymuotoinen adoptioprosessi koetaan byrokraattisena ja syrjivänä prosessina, joka on pakko käydä - läpi juridisen vanhemmuuden saamiseksi. Toisaalta sateenkaariperheet eivät välttämättä hae adoptioprosessissa tunnustusta perheidentiteetilleen. Tutkimuksen perusteella esitetään johtopäätöksenä, että mikäli adoptioprosessille halutaan asettaa syvempiä sosiaalityöllisiä vaatimuksia ja pyrkiä sateenkaariperheiden kokonaisvaltaiseen tukemiseen tunnustuksen teorian kaikilla tasoilla, on adoptioprosessin tarkoitus määriteltävä uudelleen nimenomaisesti sateenkaariperheiden lähtökohdista käsin sekä muutettava sosiaalityön tekemisen tapaa palvelukeskeisestä asiakaskeskeiseen ja yhteiskunnallisempaan suuntaan.