Itä maalaa länttä : islamilaistaustaiset taiteilijat Suomessa - Heikkilä, Maarit (2014)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkin islamilaistaustaisten, Suomessa diasporassa elävien, tai maahan muiden (kuten perhe- tai henkilökohtaisten) syiden vuoksi muuttaneiden taiteilijoiden uskonnon ja kulttuurin suhdetta taiteilijaidentiteettiin. Islamilaistaustaisuudella tarkoitan henkilöitä, jotka asuvat Suomessa ja ovat tulleet Suomeen maista, joissa islam on valtauskontona. Tutkimustehtävänäni on selvittää, miten islam ja islamilainen tausta näyttäytyvät diasporassa elävien islamilaistaustaisten taiteilijoiden taiteilijuudessa suomalaisella taiteen ja kulttuurin kentällä. Tarkoituksena on tarjota näkökulmia siihen, millaisena islamilaistaustaisen taiteilijan elämä ja työ näyttäytyvät uudessa elinympäristössä, jossa kulttuurinen muutos verrattuna vanhaan on ollut verraten suuri. Lisäksi sivuan kysymystä siitä, mistä on kysymys, jos islamilainen taiteilija kieltäytyy esittävän kuvan tekemisestä.