Leaps and bounds : towards an integrative theory of cultural evolution - Rissanen, Sami (2014)
Tutkimuksessa pyritään yhdistämään ajatus kulttuurista eräänlaisen luonnonvalinnan alaisena Dan Sperberin näkemyksien (1) kommunikaation taustadynamiikasta tarkoitet-tujen merkityksien päättelynä niiden kontekstisidonnaisen merkittävyyden perusteella ja (2) erilaisten käsityksien eri kohteista leviämisen suhteen. Tällaisen yhdentävän viiteke-hyksen turvin pyritään vastaamaan pätevästi Sperberin kritiikkiin koskien darwinilaisen luonnonvalinnan soveltamista kulttuurin ilmiöihin. Näihin kritiikkeihin lukeutuvat väitteet, että (1) kulttuurin muutostiheys on liian korkea evoluution tuloksien kasautumisen mahdol-listamiseksi, (2) yleistykset koskien sisältöjä ovat kestämättömiä tehtyjen yliyksinkertais-tuksien vuoksi ja (3) toisintumisen sijaan välittyvät kulttuurisisällöt ovat tulkinnanalaisia. Mikäli tämä projekti onnistuu, sen tulisi hyödyttää ketä vain, joka on taipuvainen hyödyn-tämään evoluutiolähtöistä lähestymistapaa kulttuurin tutkimiseksi.