Sielunelämän poikkeavuus : lasten poikkeavuuden määrittely 1950-luvun Suomessa - Jyrinki, Viliina (2014)
Tässä Suomen historian pro-gradu työssä tarkastellaan lapsuuden aikaisten ongelmien määritte-lyä 1950-luvun Suomessa. Alkuperäislähteinä on käytetty psykologian oppikirjoja sekä Keski-Suomen kasvatusneuvolan toimintakertomuksia vuosilta 1953–1962. Tutkimuksessa on lähes-tytty kasvatusneuvolaa ja psykologiaa tieteenä normaalin tuottajina. Kvalitatiivisessa sisällön-analyysia käyttävässä tutkimuksessa näkökulmana on ollut Michel Foucault’n teoria biovallasta.