Tulotaso ja persoonallisuus hyvinvoinnin osatekijöinä : havaintoja pitkittäistutkimuksesta - Syrén, Susanne (2014)
Aikaisempi tutkimus tulotason ja hyvinvoinnin yhteydestä on keskittynyt tarkastelemaan bruttokansantuotteen ja tuloarvioiden suhdetta hyvinvointiin. Tässä tutkimuksessa otetaan osaa hyvinvoinnin ja tulotason väliseen keskusteluun laajentamalla tarkastelua todellisen ja arvioidun tulotason merkitykseen hyvinvoinnin kannalta. Hyvinvointimuuttujat, joita tutkimuksessa käytetään ovat elämään tyytyväisyys, onnellisuus, psykologinen hyvinvointi ja sosiaalinen hyvinvointi. Persoonallisuuden osuutta hyvinvointiin tarkastellaan sekä yksittäisenä tekijänä, että osana tulojen rajahyötyä. Persoonallisuusmuuttujina käytetään Big Five –persoonallisuuspiirteitä, joita ovat tunnollisuus, avoimuus uusille kokemuksille, neuroottisuus, ulospäin suuntautuneisuus ja sovinnollisuus. Tutkimuksessa käytetään pitkittäistutkimuksen Lapsesta aikuiseksi -aineistoa (LAKU, the Jyväskylä Longitudinal Study of Personality and Social Development). Aineisto koostuu 369 oppilaasta, jotka olivat tutkimuksen alkaessa vuonna 1968 Jyväskylän kaupungin kansakoulun toisella luokalla. Kuudesta pääseurantavaiheesta tässä tutkimuksessa tarkastellaan kahta viimeistä, tutkittavien ollessa 42- ja 50-vuotiaita. Tutkimuksessa havaitaan positiivinen korrelaatio tulotason ja hyvinvoinnin väliltä, mutta tämän korrelaation merkitsevyydet häviävät, kun tarkastelussa huomioidaan kontrollimuuttujat. Tulotason merkitys on suurin tarkasteltaessa sosiaalista hyvinvointia. Lisäksi havaitaan, että todellisissa ja arvioiduissa tuloissa on eroavaisuuksia, ja siksi tulokset käytettäessä eri tulomuuttujaa eroavat toisistaan. Persoonallisuuspiirteillä havaitaan merkitsevä yhteys hyvinvointiin niin, että erityisesti neuroottisuuden kerroin on negatiivinen ja ulospäin suuntautuneisuuden positiivinen. Tulotason ja hyvinvoinnin yhteisvaikutustermien merkitsevyydet jäävät vähäisiksi, mikä viittaisi siihen, että persoonallisuuden piirteillä ei ole yhteyttä koettuun tuloista saatavaan hyötyyn. Tämä tulos saattaa osittain selittyä otoskoolla.