Pompejin pigmentit : materiaalitutkimuksellinen näkökulma antiikin taiteeseen - Mannerheimo, Hanne (2014)
Tämän pro gradu-tutkielman tarkoituksena on perehdyttää lukija konservoinnin materiaalitutkimusten kautta muinaisen Pompejin pigmentteihin ja niiden nykyaikaisiin tutkimusmenetelmiin. Tutkielman aineisto koostuu 2000-luvulla luonnontieteellisten alojen soveltavissa julkaisusarjoissa esitellyistä pigmenttitutkimuksista ja niiden tuloksista. Tutkielman aineistona olevien tutkimusjulkaisujen kohteina ovat sekä Pompejin kaivausalueella in situ että Napolin Arkeologiseen Kansallismuseoon siirrettyjen maalausten pigmentit ja niiden kokemat muutokset. Osa näyteaineistosta muodostuu Pompejin alueelta nykyaikaisissa tutkimuskaivauksissa esiinkaiveetuista seinämaalausfragmenteista ja jo aiemmissa kaivauksissa esiinkaivettujen pigmenttipurkkien sisällöstä. Maalauksia ja maalausfragmentteja raportoidaan tutkituksi kohteista the House of Marcus Lucretius (IX3, 5.24), the Temple of Venus (VII 1,5), the House of the wedding of Hercules (VII 9,47), the House of Golden Bracelet (VI17,42) ja Insula dei Centenario (IX8). Tähän tutkielmaan valikoitujen julkaisujen tutkimusryhmät ovat monitieteellisiä ja monikansallisia. Ne ovat hyödyntäneet tutkimuksissaan sekä non-destruktiivisia eli näytettä tuhoamattomia että non-invasiivisia eli kohteeseen kajoamattomia analyysimenetelmiä. Tutkimusjulkaisuissa korostuu analyysimenetelmien laaja kirjo ja monianalyysien tarve tutkittaessa konservointikohteille tyypillisesti luonteeltaan hyvin heterogeenisiä näytteitä. Useaa eri tutkimusmentelmää yhdistämällä on selvitetty mm. pigmenttipartikkelien alkuaineita, molekyyli- ja kiderakenteita, pigmenttien ja ympäristön muutostuotteita ja tänä päivänä silmällä havaitsemattomissa olevien pigmenttien läsnäoloa. Myös pigmenttien sekoitustapoja ja maalaustekniikoita on tutkittu. Pompejin pigmenttipaletti on pääpiirteittään tunnistettu, mutta mielenkiintoisia tutkimuskohteita on tarjolla vielä useita sekä pigmenttien tunnistuksissa että niiden muutosten tutkimuksen parissa.