Nuorten yksilöllistyvät kulttuurivalinnat : tutkimus sosiaalisten taustatekijöiden ja yksilöllisten valintojen vaikutuksesta nuorten kulttuuri- ja taidelaitosten tärkeinä pitämiseen - Räisänen, Petteri (2014)
Tämä tutkimus ottaa osaa ajankohtaiseen kulttuuripolitiikan tutkimuksessa käytävään keskusteluun sosiaalisten rakenteiden ja yksilöllisten tekijöiden vaikutuksesta kulttuurivalintojen muodostumiseen. Tutkimuksen tehtävänä on selvittää, miten sosiaaliset taustatekijät ja yksilölliset valinnat vaikuttavat suomalaisten 15–29-vuotiaiden nuorten kulttuuri- ja taidelaitosten tärkeinä pitämiseen. Aineistona on vuoden 2009 Nuorisobarometri (n=1900). Tutkimustehtävään vastataan kahden tutkimusasetelman avulla. Ensimmäisessä tutkimusasetelmassa selvitetään kulttuuri- ja taidelaitosten tärkeinä pitämistä ennustavia tekijöitä. Toisessa tutkimusasetelmassa tutkitaan, mitkä tekijät erottelevat kulttuuri- ja taidelaitoksia tärkeinä pitäviä nuoria niistä nuorista, joille kulttuuri- ja taidelaitokset eivät ole tärkeitä. Tutkimuksen selittävät muuttujat muodostuvat sosiaalisia taustatekijöitä ja yksilöllisiä valintoja mittaavista muuttujista. Sosiaalisia taustatekijöitä mittaavia muuttujia ovat nuoren sukupuoli, ikä, opiskelupaikka, asuinpaikan kuntatyyppi, vanhempien koulutus sekä vanhempien kulttuuriset resurssit. Yksilöllisiä valintoja mitataan nuoren kulttuuriharrastusten määrällä ja suhtautumisella viiteen taideväittämään. Tutkimusmenetelminä ovat yksisuuntainen varianssianalyysi, moniluokitteluanalyysi sekä erotteluanalyysi.