Alueellisten panos-tuotostaulujen johtaminen FLQ-menetelmän avulla - Tsupari, Teemu (2014)
Tämän tutkielman tavoitteena on johtaa Keski-Suomen maakunnan panos-tuotostaulut vuoden 2011 kansallisista tauluista FLQ-menetelmän avulla ja soveltaa saatuja kertoimia Jyväskylän voima Oy:n polttoaineiden hankintojen synnyttämien aluetaloudellisten vaikutusten selvittämisessä. Välittömien ja välillisten tuotantovaikutusten lisäksi tutkimuksessa on selvitetty polttoaineiden hankintojen synnyttämät työllisyysvaikutukset sekä kulutuskysynnäksi jäävät tulovaikutukset. Suomessa Tilastokeskus on julkaissut alueelliset maakuntakohtaiset panos-tuotostaulut koskien vuosia 1995 ja 2002, joista jälkimmäinen jäi rahoitussyistä viimeiseksi julkaisuksi. Maakuntakohtaiset panos-tuotostaulut olisivat kuitenkin hyödyllisiä niin kunnille kuin yrityksillekin, joita kiinnostavat investointien aikaansaamat vaikutukset alueella. Alueelliset taulut voidaan kuitenkin selvittää hyödyntämällä sijaintiosamäärä-menetelmää, jossa apuna käytetään sekä maakunnan että kansallisia toimialakohtaisia työllisyys- tai tuotoslukuja. Maakunnan toimialakohtaisten sijaintaosamäärien ja uusimman kansallisen panos-tuotostaulun avulla saadaan johdettua maakunnan tätä hetkeä kuvaavat panos-tuotostaulut. Aikaisemmat tutkimukset osoittavat, että Anthony T. Flegg:n kehittämä FLQ-menetelmä kykenee tuottamaan tarkat panoskerroinestimaatit, kun tavoitteena on johtaa alueelliset panoskertoimet sijaintiosamääriä hyödyntäen. Menetelmän haasteellisin vaihe on löytää tarkasteltavan alueen tuonnin herkkyyttä kuvaavaan parametrin δ optimaalinen arvo. Aiheeseen liittyvien aikaisempien tutkimuksien perusteella tutkimuksessa on päädytty käyttämään parametrin δ arvoa 0,25. Panos-tuotostaulujen lisäksi tutkimuksessa on selvitetty Jyväskylän Voima Oy:n puun ja turpeen hankintojen synnyttämät aluetaloudelliset vaikutukset Keski-Suomen maakunnassa vuonna 2011. Hankintojen synnyttämät tuotantovaikutukset on saatu selvitettyä aikaisemmin johdettujen panoskertoimien avulla. Yhtiön polttoaineiden hankinnat ovat yhteensä synnyttäneet maakuntaan noin 49,0 miljoonan euron välittömät sekä noin 2,8 miljoonan euron välilliset tuotantovaikutukset. Näin ollen hankintojen synnyttämät kokonaistuotantovaikutukset ovat noin 51,9 miljoonaa euroa, joka vastaa 382 henkilötyövuotta. Lisäksi polttoaineiden hankinnat ovat synnyttäneet maakuntaan noin 2,5 miljoonan euron suuruisen kulutuskysynnän kasvun.