Yhteenveto: | Tutkielma käsittelee Ali Smithin (s. 1962) romaania The Accidental (2005, suomennettu 2006 nimellä Satunnainen) salaisuuksien ja etiikan näkökulmasta. Luenta kiertyy teoksen viiden päähenkilön ympärille. Erityistä huomiota kohdistetaan Amberiin, salaperäiseen vieraaseen, joka poikkeaa täysin muista teoksen henkilöhahmoista. Luennan lähtökohtana on ajatus salaisuuksien ja etiikan yhteydestä paitsi romaanin päähenkilöiden maailmassa myös laajemmin. Tutkin, mitä romaani paljastaa salaisuuksien ja etiikan olemuksesta sekä niiden välisistä yhteyksistä.
Luennan teoreettinen viitekehys jakautuu salaisuuksiin liittyvään teoriaan sekä eettiseen kerronnan teoriaan. Salaisuudet valottuvat paitsi käsitteen tarkan määrittelyn ja avaamisen kautta (Sissela Bok, Matei Calinescu) myös aukon käsitteen avulla (Gérard Genette, Leona Toker). Kerronnan etiikan teoriaa avataan yhtäältä retorisen etiikan näkökulmasta (James Phelan) ja toisaalta toiseuden etiikan kautta (Andrew Gibson, Simon Critchley). Teoreettisen taustan moninaisuus tulee perustelluksi henkilöhahmojen keskinäisten erojen kautta, mikä mahdollistaa sekä salaisuuksien että etiikan monipuolisen käsittelyn.
Analyysi osoittaa, että salaisuudet ja etiikka ovat monimutkaisia ilmiöitä, joita The Accidental käsittelee paitsi kerrotun myös kerronnan piirissä. Henkilöhahmojen tarkka luenta paljastaa muun muassa, että salaisuuksilla on taipumus ketjuuntua, ja että salaisuuden pitämisellä voi olla arvaamattomia seurauksia. Romaanin kerronnan etiikka osoittautuu monitulkintaiseksi, mikä haastaa lukijaa eettiseen pohdintaan. Hypoteesi siitä, että salaisuudet ja etiikka kietoutuvat romaanissa toisiinsa monin tavoin, pitää paikkansa. Salaisuuksien pitäminen näyttäytyy syvästi eettisenä toimintana, ja toisaalta etiikan perusolemus hahmottuu osittain salaiseksi.
|