Sosiaalisen median työkalut ja käyttäjälähtöisen sisällön jakaminen - Manninen, Sakari (2014)
Tämä pro gradu on katsaus sosiaalisen median työkaluista, joilla viitataan erilaisiin vuorovaikutteisiin internetissä toimiviin palveluihin. Tutkimus määrittelee sosiaalisen median teknologiasidonnaisena ja käyttäjälähtöisenä ilmiönä, johon liittyy palveluiden käytön yhteisöllinen luonne. Palvelukategoriat, joihin termillä voidaan viitata, jakautuvat tämän tutkimuksen osalta blogeihin, verkostopalveluihin, virtuaalisiin maailmoihin, yhteistyöperusteisiin projekteihin ja sisältöyhteisöihin. Näitä palveluita tarkastellaan niiden käyttöluonteen, käyttäjälähtöisyyden ja reaaliaikaisuuden mukaan. Muita palveluihin liittyviä mekanismeja ovat esimerkiksi linkittäminen, metadata ja suosittelujärjestelmät, joita käyttäjät voivat hyödyntää sisältöjen jakamisessa. Työn empiirinen osuus keskittyy tutkimaan erilaisten mekanismien tehokkuutta sisällön jakamisessa Suomen suosituimmissa sosiaalisen median palveluissa. Näihin suosituimpiin palveluihin lukeutuvat Youtube, Facebook, Twitter, Blogger ja Imgur. Tulokset osoittavat, että metadatan käyttö ja sisältöjen linkittäminen palvelusta toiseen auttaa saamaan sisällöille näkyvyyttä esimerkiksi hakukoneissa ja palveluiden sosiaalisissa verkostoissa. Jakaminen itsessään ei kuitenkaan takaa jaetuille sisällöille tarkastelukertoja. Esimerkiksi videon lataaminen Youtubeen ja linkittäminen Bloggeriin voi jäädä helposti huomiotta, mutta oman sosiaalisen verkoston hyödyntäminen esimerkiksi Facebookissa voi olla huomattavasti tehokkaampaa. Poikkeuksen suhteessa videoihin tekevät kuitenkin valokuvat, jotka saavat enemmän katselukertoja nimettömästi, kaikille julkisesti jaettuna esimerkiksi Imgurissa. Sisältöjen jakamisen tehokkuus riippuu pitkälti palvelun käyttöluonteesta, käyttäjän omasta sosiaalisesta verkostosta ja myös sisältöformaatista. Tulokset osoittavat myös, että sisältöjen laatu, kuten aiheen kiinnostavuus, voi vaikuttaa päätökseen kuluttaa jaettua sisältöä.