Étude de la résistance dans la pensée politique de Michel Foucault - Härmälä, Tero (2014)
Tutkielma käsittelee ranskalaisen filosofin ja historiantutkijan Michel Foucault’n (1926–1984) poliittisen ajattelun yhtä ydinkäsitettä, vastarintaa, sekä sen suhdetta Foucault’n ajatuksiin vallasta ja subjektiviteetista. Vaikka vastarinta kuuluu hyvin olennaisesti Foucault’n valtatutkimuksiin, vaikuttaa siltä, että vastarintaa on tarkasteltu paikoin puutteellisesti. Esimerkiksi Foucault’n 1970-luvun kirjoitukset vallasta nähdään vastarinnan suhteen vajavaisina; Foucault’n ajatuksia etenkin kurivallan normalisoivista tekniikoista mielisairaaloiden, tehtaiden tai vankiloiden kontekstissa pidetään subjektiuden tuottamisen kannalta deterministisinä, eikä täten katsota, että vastarinnalla olisi riittäviä mahdollisuuksia poliittisen toiminnan muotona.