fullrecord |
[{"key": "dc.contributor.author", "value": "Lamminen, Riikka", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2014-04-15T10:52:42Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2014-04-15T10:52:42Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2014", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1312871", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43223", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Nyky\u00e4\u00e4n moni valitsee kasvisruokavalion terveydellisin ja ekologisin perustein. Erityisesti punaisen lihan mahdolliset haittavaikutukset ovat saaneet monet j\u00e4tt\u00e4m\u00e4\u00e4n punaisen lihan pois ruokavaliostaan ja lis\u00e4\u00e4-m\u00e4\u00e4n kasvisten sy\u00f6nti\u00e4. T\u00e4ll\u00f6in voidaan puhua kasvispainotteisesta tai semivegetaarisesta ruokavaliosta, koska ruokavalio sis\u00e4lt\u00e4\u00e4 satunnaisesti vaaleaa lihaa sek\u00e4 kalaa. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, miten kasviksiin pohjautuva ruokavalio vaikuttaa elimist\u00f6n proteiiniaineenvaihduntaan. Tavoit-teena oli, ett\u00e4 tulosten perusteella voitaisiin arvioida erityisesti sit\u00e4, onko kasviksiin pohjautuvasta ruoka-valiosta saadulla proteiinilla erilaisia vaikutuksia elimist\u00f6n proteiinimetaboliaan kuin runsaalla el\u00e4inpro-teiinin saannilla. \nTutkimuksen suoritti loppuun 88 kuntoliikuntaa harrastavaa miest\u00e4 ja naista. Koehenkil\u00f6t jaettiin i\u00e4n perusteella kolmeen ryhm\u00e4\u00e4n: 12\u201315-vuotiaat (n=22), 25\u201335-vuotiaat (n=33) ja 65\u201375-vuotiaat (n=33). Koehenkil\u00f6t k\u00e4viv\u00e4t l\u00e4pi kaksi eri ruokavalioviikkoa (2 x 7 vrk), joiden aikana he nauttivat joko normaaliproteiinista, runsaasti kasviksia ja hieman vaalea lihaa sis\u00e4lt\u00e4nytt\u00e4 ruokavaliota (KASVIS) tai runsaasti lihaa sis\u00e4lt\u00e4nytt\u00e4, runsasproteiinista ruokavaliota, joka ei sis\u00e4lt\u00e4nyt juurikaan kasviksia (LIHA). Ruokavaliot oli ohjeistettu etuk\u00e4teen, ja jaksojen aikana koehenkil\u00f6t t\u00e4yttiv\u00e4t ruokap\u00e4iv\u00e4kirjaa. Ravinto-jaksojen alussa koehenkil\u00f6t ker\u00e4siv\u00e4t 12 tunnin virtsan\u00e4ytteen sek\u00e4 antoivat paastoverin\u00e4ytteen. Ravinto-viikkojen p\u00e4\u00e4tteeksi samat mittaukset toistettiin. Muutama viikko ensimm\u00e4isen ravintojakson j\u00e4lkeen koehenkil\u00f6t k\u00e4viv\u00e4t l\u00e4pi ravintojakson sek\u00e4 veri- ja virtsamittaukset uudestaan toista ruokavaliota noudat-taen. Verin\u00e4ytteist\u00e4 analysoitiin seerumin proteiinit, albumiini, kreatiniini, urea sek\u00e4 keskiryhm\u00e4lt\u00e4 (25\u201335 v) IGF-1. Virtsan\u00e4ytteist\u00e4 analysoitiin urea sek\u00e4 kreatiniini. Ruokap\u00e4iv\u00e4kirjat analysoitiin Nutri-Flow-ravintolaskelmaohjelmistolla. Tilastolliset analyysit tehtiin SPSS 20.0 for Windows- ja Microsoft Excel 2011 -ohjelmilla. \nKasvisten saannissa oli merkitsev\u00e4 ero (p<0,001) ravintojaksojen v\u00e4lill\u00e4 kaikissa ryhmiss\u00e4. KASVIS-ravintojaksolla kasvisten saanti oli my\u00f6s merkitsev\u00e4sti suurempaa (p<0,001) kuin koehenkil\u00f6i-den tavanomainen kulutus. Proteiinin saanti (g/kg/vrk) oli kaikissa ryhmiss\u00e4 merkitsev\u00e4sti suurempaa (p<0,001) LIHA-ravintojaksolla kuin KASVIS-ravintojaksolla. Kaikilla ryhmill\u00e4 proteiinia saatiin KAS-VIS-ruokavalionkin aikana suositusten mukaan. KASVIS-ravintojakson aikana virtsan urea-arvot laskivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001). LIHA-ravintojakson aikana arvot taas nousivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001) lapsia lukuun ottamatta. Virtsan kreatiniini laski KASVIS-ravintojakson aikana merkitsev\u00e4sti (p<0,001) kaikissa muissa paitsi lasten ryhm\u00e4ss\u00e4. LIHA-ravintojakson aikana mill\u00e4\u00e4n ryhm\u00e4ll\u00e4 ei tapahtunut merkitsevi\u00e4 muutoksia virtsan kreatiniinissa. Seerumin proteiinit kasvoivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001) LIHA-ravintojakson aikana kaikissa muissa paitsi keskiryhm\u00e4ss\u00e4. KASVIS-ravintojakso ei aiheuttanut merkit-sevi\u00e4 muutoksia alkutilanteeseen n\u00e4hden miss\u00e4\u00e4n ryhm\u00e4ss\u00e4. My\u00f6s seerumin albumiini kasvoi merkitse-v\u00e4sti (p<0,001) LIHA-ravintojakson aikana kaikissa muissa paitsi keskiryhm\u00e4ss\u00e4. KASVIS-ravintojakson aikana seerumin albumiiniarvot kasvoivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001) kaikissa muissa paitsi lasten ryhm\u00e4ss\u00e4. Seerumin kreatiniini kasvoi merkitsev\u00e4sti (p<0,05) KASVIS-ravintojakson aikana keskiryhm\u00e4ll\u00e4 sek\u00e4 silloin kun koehenkil\u00f6it\u00e4 tarkasteltiin yhten\u00e4 ryhm\u00e4n\u00e4 (p<0,01). Seerumin urea-arvot laskivat merkitse-v\u00e4sti (p<0,001) KASVIS-ravintojakson aikana ja nousivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001) LIHA-ravintojakson aikana. Seerumin IGF-1 mitattiin vain keskimm\u00e4iselt\u00e4 ik\u00e4ryhm\u00e4lt\u00e4. KASVIS-ravintojakson seurauksena IGF-1-arvot laskivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001), ja LIHA-ravintojakson aikana ne nousivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001). \nTutkimuksen johtop\u00e4\u00e4t\u00f6ksen\u00e4 oli, ett\u00e4 kasvispainoitteisell\u00e4a normaaliproteiinisella ruokavaliolla, joka ei sis\u00e4ll\u00e4 punaista lihaa, on erilaisia vaikutuksia virtsasta ja verest\u00e4 mitattuihin proteiiniaineenvaih-dunnan muuttujiin verrattuna runsaasti el\u00e4inproteiinia sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4\u00e4n ruokavalioon. Tulosten perusteella on kuitenkin mahdollista, ett\u00e4 erilaiset vaikutukset johtuvat pikemminkin nautitun proteiinin m\u00e4\u00e4r\u00e4st\u00e4 kuin sen l\u00e4hteest\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Riikka Lamminen (riellamm) on 2014-04-15 10:52:41.581563. Form: Pro gradu -lomake (1 tekij\u00e4) (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake-1-tekijae). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2014-04-15T10:52:42Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201404151525.pdf: 1096670 bytes, checksum: b353d84fde1b5e7fc9c89013942c7145 (MD5)\nlicense.html: 4936 bytes, checksum: 359a02110c79e854753d786d3ff4a0b1 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2014-04-15T10:52:42Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201404151525.pdf: 1096670 bytes, checksum: b353d84fde1b5e7fc9c89013942c7145 (MD5)\nlicense.html: 4936 bytes, checksum: 359a02110c79e854753d786d3ff4a0b1 (MD5)\n Previous issue date: 2014", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto.", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "proteiiniaineenvaihdunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimist\u00f6n proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201404151525", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biology of Physical Activity", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Exercise Physiology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2014-04-15T10:52:42Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "5011", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vegetarismi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokavaliot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasviproteiinit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "el\u00e4inproteiinit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "aineenvaihdunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "proteiinit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kuntoliikunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
|