Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla

Nykyään moni valitsee kasvisruokavalion terveydellisin ja ekologisin perustein. Erityisesti punaisen lihan mahdolliset haittavaikutukset ovat saaneet monet jättämään punaisen lihan pois ruokavaliostaan ja lisää-mään kasvisten syöntiä. Tällöin voidaan puhua kasvispainotteisesta tai semivegetaarisesta...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Lamminen, Riikka
Muut tekijät: Liikuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Sport and Health Sciences, Liikuntabiologian laitos, Department of Biology of Physical Activity, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2014
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43223
_version_ 1826225783815798784
author Lamminen, Riikka
author2 Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Lamminen, Riikka Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Lamminen, Riikka Liikuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Sport and Health Sciences Liikuntabiologian laitos Department of Biology of Physical Activity University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Lamminen, Riikka
datasource_str_mv jyx
description Nykyään moni valitsee kasvisruokavalion terveydellisin ja ekologisin perustein. Erityisesti punaisen lihan mahdolliset haittavaikutukset ovat saaneet monet jättämään punaisen lihan pois ruokavaliostaan ja lisää-mään kasvisten syöntiä. Tällöin voidaan puhua kasvispainotteisesta tai semivegetaarisesta ruokavaliosta, koska ruokavalio sisältää satunnaisesti vaaleaa lihaa sekä kalaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten kasviksiin pohjautuva ruokavalio vaikuttaa elimistön proteiiniaineenvaihduntaan. Tavoit-teena oli, että tulosten perusteella voitaisiin arvioida erityisesti sitä, onko kasviksiin pohjautuvasta ruoka-valiosta saadulla proteiinilla erilaisia vaikutuksia elimistön proteiinimetaboliaan kuin runsaalla eläinpro-teiinin saannilla. Tutkimuksen suoritti loppuun 88 kuntoliikuntaa harrastavaa miestä ja naista. Koehenkilöt jaettiin iän perusteella kolmeen ryhmään: 12–15-vuotiaat (n=22), 25–35-vuotiaat (n=33) ja 65–75-vuotiaat (n=33). Koehenkilöt kävivät läpi kaksi eri ruokavalioviikkoa (2 x 7 vrk), joiden aikana he nauttivat joko normaaliproteiinista, runsaasti kasviksia ja hieman vaalea lihaa sisältänyttä ruokavaliota (KASVIS) tai runsaasti lihaa sisältänyttä, runsasproteiinista ruokavaliota, joka ei sisältänyt juurikaan kasviksia (LIHA). Ruokavaliot oli ohjeistettu etukäteen, ja jaksojen aikana koehenkilöt täyttivät ruokapäiväkirjaa. Ravinto-jaksojen alussa koehenkilöt keräsivät 12 tunnin virtsanäytteen sekä antoivat paastoverinäytteen. Ravinto-viikkojen päätteeksi samat mittaukset toistettiin. Muutama viikko ensimmäisen ravintojakson jälkeen koehenkilöt kävivät läpi ravintojakson sekä veri- ja virtsamittaukset uudestaan toista ruokavaliota noudat-taen. Verinäytteistä analysoitiin seerumin proteiinit, albumiini, kreatiniini, urea sekä keskiryhmältä (25–35 v) IGF-1. Virtsanäytteistä analysoitiin urea sekä kreatiniini. Ruokapäiväkirjat analysoitiin Nutri-Flow-ravintolaskelmaohjelmistolla. Tilastolliset analyysit tehtiin SPSS 20.0 for Windows- ja Microsoft Excel 2011 -ohjelmilla. Kasvisten saannissa oli merkitsevä ero (p<0,001) ravintojaksojen välillä kaikissa ryhmissä. KASVIS-ravintojaksolla kasvisten saanti oli myös merkitsevästi suurempaa (p<0,001) kuin koehenkilöi-den tavanomainen kulutus. Proteiinin saanti (g/kg/vrk) oli kaikissa ryhmissä merkitsevästi suurempaa (p<0,001) LIHA-ravintojaksolla kuin KASVIS-ravintojaksolla. Kaikilla ryhmillä proteiinia saatiin KAS-VIS-ruokavalionkin aikana suositusten mukaan. KASVIS-ravintojakson aikana virtsan urea-arvot laskivat merkitsevästi (p<0,001). LIHA-ravintojakson aikana arvot taas nousivat merkitsevästi (p<0,001) lapsia lukuun ottamatta. Virtsan kreatiniini laski KASVIS-ravintojakson aikana merkitsevästi (p<0,001) kaikissa muissa paitsi lasten ryhmässä. LIHA-ravintojakson aikana millään ryhmällä ei tapahtunut merkitseviä muutoksia virtsan kreatiniinissa. Seerumin proteiinit kasvoivat merkitsevästi (p<0,001) LIHA-ravintojakson aikana kaikissa muissa paitsi keskiryhmässä. KASVIS-ravintojakso ei aiheuttanut merkit-seviä muutoksia alkutilanteeseen nähden missään ryhmässä. Myös seerumin albumiini kasvoi merkitse-västi (p<0,001) LIHA-ravintojakson aikana kaikissa muissa paitsi keskiryhmässä. KASVIS-ravintojakson aikana seerumin albumiiniarvot kasvoivat merkitsevästi (p<0,001) kaikissa muissa paitsi lasten ryhmässä. Seerumin kreatiniini kasvoi merkitsevästi (p<0,05) KASVIS-ravintojakson aikana keskiryhmällä sekä silloin kun koehenkilöitä tarkasteltiin yhtenä ryhmänä (p<0,01). Seerumin urea-arvot laskivat merkitse-västi (p<0,001) KASVIS-ravintojakson aikana ja nousivat merkitsevästi (p<0,001) LIHA-ravintojakson aikana. Seerumin IGF-1 mitattiin vain keskimmäiseltä ikäryhmältä. KASVIS-ravintojakson seurauksena IGF-1-arvot laskivat merkitsevästi (p<0,001), ja LIHA-ravintojakson aikana ne nousivat merkitsevästi (p<0,001). Tutkimuksen johtopäätöksenä oli, että kasvispainoitteiselläa normaaliproteiinisella ruokavaliolla, joka ei sisällä punaista lihaa, on erilaisia vaikutuksia virtsasta ja verestä mitattuihin proteiiniaineenvaih-dunnan muuttujiin verrattuna runsaasti eläinproteiinia sisältävään ruokavalioon. Tulosten perusteella on kuitenkin mahdollista, että erilaiset vaikutukset johtuvat pikemminkin nautitun proteiinin määrästä kuin sen lähteestä.
first_indexed 2024-09-11T08:50:25Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.author", "value": "Lamminen, Riikka", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2014-04-15T10:52:42Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2014-04-15T10:52:42Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2014", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1312871", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43223", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Nyky\u00e4\u00e4n moni valitsee kasvisruokavalion terveydellisin ja ekologisin perustein. Erityisesti punaisen lihan mahdolliset haittavaikutukset ovat saaneet monet j\u00e4tt\u00e4m\u00e4\u00e4n punaisen lihan pois ruokavaliostaan ja lis\u00e4\u00e4-m\u00e4\u00e4n kasvisten sy\u00f6nti\u00e4. T\u00e4ll\u00f6in voidaan puhua kasvispainotteisesta tai semivegetaarisesta ruokavaliosta, koska ruokavalio sis\u00e4lt\u00e4\u00e4 satunnaisesti vaaleaa lihaa sek\u00e4 kalaa. T\u00e4m\u00e4n tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt\u00e4\u00e4, miten kasviksiin pohjautuva ruokavalio vaikuttaa elimist\u00f6n proteiiniaineenvaihduntaan. Tavoit-teena oli, ett\u00e4 tulosten perusteella voitaisiin arvioida erityisesti sit\u00e4, onko kasviksiin pohjautuvasta ruoka-valiosta saadulla proteiinilla erilaisia vaikutuksia elimist\u00f6n proteiinimetaboliaan kuin runsaalla el\u00e4inpro-teiinin saannilla. \nTutkimuksen suoritti loppuun 88 kuntoliikuntaa harrastavaa miest\u00e4 ja naista. Koehenkil\u00f6t jaettiin i\u00e4n perusteella kolmeen ryhm\u00e4\u00e4n: 12\u201315-vuotiaat (n=22), 25\u201335-vuotiaat (n=33) ja 65\u201375-vuotiaat (n=33). Koehenkil\u00f6t k\u00e4viv\u00e4t l\u00e4pi kaksi eri ruokavalioviikkoa (2 x 7 vrk), joiden aikana he nauttivat joko normaaliproteiinista, runsaasti kasviksia ja hieman vaalea lihaa sis\u00e4lt\u00e4nytt\u00e4 ruokavaliota (KASVIS) tai runsaasti lihaa sis\u00e4lt\u00e4nytt\u00e4, runsasproteiinista ruokavaliota, joka ei sis\u00e4lt\u00e4nyt juurikaan kasviksia (LIHA). Ruokavaliot oli ohjeistettu etuk\u00e4teen, ja jaksojen aikana koehenkil\u00f6t t\u00e4yttiv\u00e4t ruokap\u00e4iv\u00e4kirjaa. Ravinto-jaksojen alussa koehenkil\u00f6t ker\u00e4siv\u00e4t 12 tunnin virtsan\u00e4ytteen sek\u00e4 antoivat paastoverin\u00e4ytteen. Ravinto-viikkojen p\u00e4\u00e4tteeksi samat mittaukset toistettiin. Muutama viikko ensimm\u00e4isen ravintojakson j\u00e4lkeen koehenkil\u00f6t k\u00e4viv\u00e4t l\u00e4pi ravintojakson sek\u00e4 veri- ja virtsamittaukset uudestaan toista ruokavaliota noudat-taen. Verin\u00e4ytteist\u00e4 analysoitiin seerumin proteiinit, albumiini, kreatiniini, urea sek\u00e4 keskiryhm\u00e4lt\u00e4 (25\u201335 v) IGF-1. Virtsan\u00e4ytteist\u00e4 analysoitiin urea sek\u00e4 kreatiniini. Ruokap\u00e4iv\u00e4kirjat analysoitiin Nutri-Flow-ravintolaskelmaohjelmistolla. Tilastolliset analyysit tehtiin SPSS 20.0 for Windows- ja Microsoft Excel 2011 -ohjelmilla. \nKasvisten saannissa oli merkitsev\u00e4 ero (p<0,001) ravintojaksojen v\u00e4lill\u00e4 kaikissa ryhmiss\u00e4. KASVIS-ravintojaksolla kasvisten saanti oli my\u00f6s merkitsev\u00e4sti suurempaa (p<0,001) kuin koehenkil\u00f6i-den tavanomainen kulutus. Proteiinin saanti (g/kg/vrk) oli kaikissa ryhmiss\u00e4 merkitsev\u00e4sti suurempaa (p<0,001) LIHA-ravintojaksolla kuin KASVIS-ravintojaksolla. Kaikilla ryhmill\u00e4 proteiinia saatiin KAS-VIS-ruokavalionkin aikana suositusten mukaan. KASVIS-ravintojakson aikana virtsan urea-arvot laskivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001). LIHA-ravintojakson aikana arvot taas nousivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001) lapsia lukuun ottamatta. Virtsan kreatiniini laski KASVIS-ravintojakson aikana merkitsev\u00e4sti (p<0,001) kaikissa muissa paitsi lasten ryhm\u00e4ss\u00e4. LIHA-ravintojakson aikana mill\u00e4\u00e4n ryhm\u00e4ll\u00e4 ei tapahtunut merkitsevi\u00e4 muutoksia virtsan kreatiniinissa. Seerumin proteiinit kasvoivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001) LIHA-ravintojakson aikana kaikissa muissa paitsi keskiryhm\u00e4ss\u00e4. KASVIS-ravintojakso ei aiheuttanut merkit-sevi\u00e4 muutoksia alkutilanteeseen n\u00e4hden miss\u00e4\u00e4n ryhm\u00e4ss\u00e4. My\u00f6s seerumin albumiini kasvoi merkitse-v\u00e4sti (p<0,001) LIHA-ravintojakson aikana kaikissa muissa paitsi keskiryhm\u00e4ss\u00e4. KASVIS-ravintojakson aikana seerumin albumiiniarvot kasvoivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001) kaikissa muissa paitsi lasten ryhm\u00e4ss\u00e4. Seerumin kreatiniini kasvoi merkitsev\u00e4sti (p<0,05) KASVIS-ravintojakson aikana keskiryhm\u00e4ll\u00e4 sek\u00e4 silloin kun koehenkil\u00f6it\u00e4 tarkasteltiin yhten\u00e4 ryhm\u00e4n\u00e4 (p<0,01). Seerumin urea-arvot laskivat merkitse-v\u00e4sti (p<0,001) KASVIS-ravintojakson aikana ja nousivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001) LIHA-ravintojakson aikana. Seerumin IGF-1 mitattiin vain keskimm\u00e4iselt\u00e4 ik\u00e4ryhm\u00e4lt\u00e4. KASVIS-ravintojakson seurauksena IGF-1-arvot laskivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001), ja LIHA-ravintojakson aikana ne nousivat merkitsev\u00e4sti (p<0,001). \nTutkimuksen johtop\u00e4\u00e4t\u00f6ksen\u00e4 oli, ett\u00e4 kasvispainoitteisell\u00e4a normaaliproteiinisella ruokavaliolla, joka ei sis\u00e4ll\u00e4 punaista lihaa, on erilaisia vaikutuksia virtsasta ja verest\u00e4 mitattuihin proteiiniaineenvaih-dunnan muuttujiin verrattuna runsaasti el\u00e4inproteiinia sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4\u00e4n ruokavalioon. Tulosten perusteella on kuitenkin mahdollista, ett\u00e4 erilaiset vaikutukset johtuvat pikemminkin nautitun proteiinin m\u00e4\u00e4r\u00e4st\u00e4 kuin sen l\u00e4hteest\u00e4.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Riikka Lamminen (riellamm) on 2014-04-15 10:52:41.581563. Form: Pro gradu -lomake (1 tekij\u00e4) (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake-1-tekijae). JyX data:", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2014-04-15T10:52:42Z\nNo. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201404151525.pdf: 1096670 bytes, checksum: b353d84fde1b5e7fc9c89013942c7145 (MD5)\nlicense.html: 4936 bytes, checksum: 359a02110c79e854753d786d3ff4a0b1 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2014-04-15T10:52:42Z (GMT). No. of bitstreams: 2\nURN:NBN:fi:jyu-201404151525.pdf: 1096670 bytes, checksum: b353d84fde1b5e7fc9c89013942c7145 (MD5)\nlicense.html: 4936 bytes, checksum: 359a02110c79e854753d786d3ff4a0b1 (MD5)\n Previous issue date: 2014", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto.", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "proteiiniaineenvaihdunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimist\u00f6n proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201404151525", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Liikuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sport and Health Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Liikuntabiologian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biology of Physical Activity", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Liikuntafysiologia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Exercise Physiology", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2014-04-15T10:52:42Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "5011", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vegetarismi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ruokavaliot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kasviproteiinit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "el\u00e4inproteiinit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "aineenvaihdunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "proteiinit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kuntoliikunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_43223
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:28Z
main_date 2014-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2014
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/cfc976a7-d980-4eab-93db-8d056a0b6bb8\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201404151525.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2014
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Lamminen, Riikka Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla proteiiniaineenvaihdunta Liikuntafysiologia Exercise Physiology 5011 vegetarismi ruokavaliot kasviproteiinit eläinproteiinit aineenvaihdunta proteiinit kuntoliikunta
title Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla
title_full Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla
title_fullStr Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla
title_full_unstemmed Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla
title_short Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla
title_sort kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla
title_txtP Kasviksiin pohjautuvan ruokavalion vaikutus elimistön proteiiniaineenvaihduntaan kuntoilijoilla
topic proteiiniaineenvaihdunta Liikuntafysiologia Exercise Physiology 5011 vegetarismi ruokavaliot kasviproteiinit eläinproteiinit aineenvaihdunta proteiinit kuntoliikunta
topic_facet 5011 Exercise Physiology Liikuntafysiologia aineenvaihdunta eläinproteiinit kasviproteiinit kuntoliikunta proteiiniaineenvaihdunta proteiinit ruokavaliot vegetarismi
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/43223 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201404151525
work_keys_str_mv AT lamminenriikka kasviksiinpohjautuvanruokavalionvaikutuselimistönproteiiniaineenvaihduntaankuntoi