Dietary differences between Baltic ringed seals (Phoca hispida botnica) based on stable isotope and fatty acid analyses - Lehosmaa, Kaisa (2014)
Itämerennorppa (Phoca hispida botnica) on uhanalainen ja suojeltu laji Itämerellä, sillä hyljekannat romahtivat 1900-luvulla laajan metsästyksen ja ympäristömyrkkyjen vuoksi. Perämerellä hyljekanta on tällä hetkellä kasvussa, ja harmaahylkeiden (Halichoerus grypus) ja itämerennorppien aiheuttamat vahingot ovat kasvaneet. Hylkeiden vuoksi kalastajat ovat menettäneet saalista. Hylkeet ovat myös vahingoittaneet kaloja ja rikkoneet pyydyksiä. Eniten tuhoa hylkeet ovat aiheuttaneet siika- (Coregonus lavaretus (L.), kuha- (Sander lucioperca (L.) ja lohi- (Salmo salar L.) kalastukselle. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia 45 itämerennorpan ravintoa kahden biokemiallisen menetelmän avulla: vakaat isotoopit ja rasvahappomääritys. Hiilen ja typen vakaita isotooppeja (δ13C ja δ15N) tutkittiin lihas- ja maksakudoksesta ja rasvahappokoostumus määritettiin traanista. Ravintoa tutkittiin maksakudoksesta, joka määrittää ravinnon muutaman viimeisten viikkojen ajalta ennen pyydystystä, ja tulosta verrattiin ravintomäärityksiin mahanäytteistä. Lihaskudoksen isotooppiarvoista ja traanin rasvahappokoostumuksesta arvioitiin norppien ravintoa viimeisten kuukausien ajalta ennen pyydystystä. Hylkeiden ravinto koostui pääasiassa pelagisista kalalajeista ja pohjakaloista. Keväällä nuoret ja aikuiset hylkeet söivät samankaltaista ravintoa, mutta syksyllä aikuiset söivät enemmän petokalaryhmän kalalajeja (36 %) verrattaessa nuoriin yksilöihin (34 %). Biokemialliset menetelmät määrittivät hylkeiden ravinnon koostuvan silakasta (Clupea harengus membras (L.) ja kolmipiikistä (Gasterosteus aculeatus L.). Pohjakalat kuten kivinilkka (Zoarces viviparous) ja härkäsimppu (Myoxocephalus quadricornis) olivat myös hylkeiden ravintoa. Äyriäisiä hylkeet eivät käyttäneet ravinnokseen. Hylkeiden ravinnon käyttö Perämerellä ei ole yksiselitteinen. Uhanalaisen hyljelajin ravinnonkäyttöä tulisi tutkia enemmän, jotta ongelmat kalatalouden kanssa voitaisiin ratkaista.