Instrumenttivalintojen syyt ja seuraukset puhallinsoittajilla - Raatikainen, Touko (2014)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää tekijöitä, joiden perusteella puhallinsoittajat ovat päätyneet soittamaan pääinstrumenttiaan. Aiempien tutkimusten perusteella useat eri tekijät ohjailevat instrumenttivalintaa, mutta tutkijoiden käsitykset eri soittimiin liitettyjen sukupuolistereotypioiden vaikutuksista ovat yhtenäisimpiä. Näin ollen ne saivat suurehkon painoarvon myös tässä tutkimuksessa. Lisäksi soitinvalinnan taustatekijöitä vertailtiin eri maantieteellisten alueiden näkökulmasta. Tutkimuksessa pyrittiin kartoittamaan myös suomalaisen puhallinmusiikkiharrastuksen ja -ammatin yksityiskohtia erityisesti yksilön näkökulmasta. Tarkastelun alla olivat esimerkiksi syyt soittoharrastuksen aloittamisella sekä sen eri osa-alueiden merkitys vastaajien elämässä.