Kokonaisten rakennusten energiamallintaminen kuukausi- ja tuntitasolla - Mononen, Tero (2014)
Tässä työssä kehitettiin kaksi rakennusten energiavirtausten mallintamiseen soveltuvaa laskentamenetelmää, joista toinen on kuukausitason laskentajaksoon perustuva karkea menetelmä ja toinen perustuu tuntitason laskentajaksoon. Menetelmissä otetaan huomioon ympäristön vaikutus, taloteknisten laitteiden toiminta ja rakenteiden termodynaamiset ominaisuudet, joiden perusteella voidaan laskea rakennuksen lämmitysenergiantarve (molemmat menetelmät) ja yksittäisen tilan sisälämpötila tunnin tarkkuudella (tuntimenetelmä). Menetelmät testattiin ANSI/ASHRAE Standardin 140-2011 ja EN ISO 13792 mukaisesti. EN 13792 testeissä mallinnetaan yksittäisen huoneen sisälämpötila tuntitasolla annetuilla rakenteilla ja ympäristömuuttujilla. Kehitetyn tuntimenetelmän antama tilan sisälämpötilaprofiili oli hyvin linjassaan testituloksien kanssa. ASHRAE 140-2011 testeistä valittiin testit, joissa mallinnetaan yhden realistisen rakennuksen lämmitystarvetta vuoden aikana. Kuukausimenetelmän antamattulokset olivat pääosin hyvin linjassaan standardin antamien tuloksien kanssa. Täten molemmat menetelmät todetaan riittävän luotettaviksi kokonaisten rakennusten energiamallintamiseen.