Käyttäjien vaikutus järjestelmän edelleenkehitykseen käyttöönottovaiheessa - Väistö, Jussi (2014)
Väistö, Jussi Käyttäjien vaikutus järjestelmän edelleenkehitykseen käyttöönottovaiheessa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 36 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Seppänen, Ville Tässä tutkielmassa selvitetään käyttäjien vaikutusta järjestelmän edelleenkehitykseen käyttöönottovaiheessa. Järjestelmien käyttöönotto on eri tutkimusten mukaan hyvin riskialtis prosessi joka epäonnistuu usein. Sosiotekninen lähestymistapa pyrkii ymmärtämään tekniseen järjestelmään liittyvän teknisen että sosiaalisen puolen, jotka molemmat vaikuttavat järjestelmän toimivuuteen, tehokkuuteen, käyttöön, omaksumiseen ja sen monipuoliseen hyödyntämiseen. Myös käyttöönoton onnistuminen riippuu näistä molemmista tekijöistä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella käyttäjien mukanaoloa järjestelmän kehitystyössä ja selvittää minkälaiset vaikutukset käyttäjillä on lopulta järjestelmän suorituskyvyn kehitykseen. Tutkimuksen oletuksena on, että yksittäisellä käyttäjällä on oletettua suurempi vaikutus järjestelmän suorituskyvyn kehittymiseen järjestelmän käyttöönottovaiheessa. Tutkimuksen tärkeimpänä tuloksena syntyi uusi malli (Järjestelmän edelleenkehityksen malli), joka perustuu tutkielmassa käsiteltyjen teorioiden yhdistämiselle. Sen mukaan yksittäisen käyttäjän käyttöasennetta uutta järjestelmää kohtaan ohjaavat tekijät (hyödyllisyys, helppokäyttöisyys, resurssit ja ulkoiset tekijät) vaikuttavat lopulta koko järjestelmän kehitykseen merkittävällä tavalla.