Pričiny pokupki finskoj nedvižimosti rossiânami - Peus, Olga (2013)
Venäläiset kiinteistöjen ostajat ovat jo pitkään herättäneet Suomessa keskustelua. Pitäisikö suomalaisten huolestua tästä ilmiöstä ja jollain tavalla rajoittaa kiinteistöjen ostoja? Tutkimuksen kohteena on selvittää syitä, miksi venäläiset ostavat kiinteistöjä Suomesta. Tutkimuksessani esittelen lyhyesti Suomen ja Venäjän taloudellista tilannetta ja niiden ennusteita. Lisäksi työssä käsitellään mm. perintöoikeutta, venäläisten tilin avaamiseen liittyviä kysymyksiä sekä esitellään venäläisten kiinteistönostajien tilastoja. Tutkielmassa käydään läpi kiinteistön eri käsitteitä, mikä on kiinteistö juridistesti ja mitä se on puhekielessä, mitä venäläiset ymmärtävät, kun puhutaan kiinteistöstä. Keskeinen kysymys on, keitä tyypilliset venäläiset kiinteistöostajat ovat ja miksi he päättivät sijoittaa rahansa Venäjän valtion ulkopuolelle. Aineisto on kerätty haastattelemalla seitsemää venäläistä kiinteistönomistajaa, joilta kysyttiin syitä kiinteistön ostoon Suomesta. Onko syynä esim. rakkaus Suomen luontoa kohtaan vai jokin muu? Haastattelu toteutettiin Skypen kautta ja keskustelut nauhoitettiin. Haastatteluista kävi ilmi, että venäläiset ostajat kunnioittavat Suomea ja hakevat täältä turvaa sekä taloudellisessa mielessä sijoittamalla rahaa että henkisellä tasolla. Monet heistä toivoivat, että, vaikkeivät he itse onnistu eläkepäivinä viettämään aikaa Suomessa, niin ainakin heidän lapsensa pääsisivät elämään Euroopassa. Perusteluksi esitettiin Venäjän epävarmuus niin poliittisessa kuin taloudellisessa mielessä. He myös näkivät ongelmana mahdollisen viisumivapauden. Heidän mukaansa Suomea pitäisi suojata viisumeilla, ja ne, jotka oikeasti haluavat tulla Suomeen, ovat valmiita hankkimaan viisumin.