Yhteenveto: | Tutkielman aiheena ovat Roald Dahlin kirja The BFG (1982) ja sen suomen- ja ruotsinkieliset käännökset Iso Kiltti Jätti ja SVJ, kääntäjinä Tuomas Nevanlinna ja Meta Ottosson. Pyrkimyksenä on selvittää, miten kääntäjät käyttävät kotouttamista ja vieraannuttamista käännöksissään, erityisesti kääntäessään kulttuurisidonnaisia elementtejä. Hypoteesina on, että molemmissa käännöksissä on käytetty sekä kotouttamista, että vieraannuttamista.
Taustakirjallisuuden pohjalta voidaan olettaa, että kulttuurisidonnaiset elementit ovat sellaisia, joita usein muokataan käännettäessä. Tämän vuoksi analyysissä keskitytään kulttuurisidonnaisten elementtien käännöksiin. Tarkemmassa analyysissä verrataan käännöksiä ja päätellään, missä esimerkeissä on käytetty kotouttamista ja vieraannuttamista ja vertaillaan käännöksiä toisiinsa; kummassa on käytetty enemmän kotouttamista tai vieraannuttamista.
Käännökset poikkeavat toisistaan eniten siinä, että suomennoksessa tapahtumien paikka on siirretty Suomeen, kun taas ruotsinkielisessä käännöksessä alkuperäinen tapahtumapaikka, Englanti, on säilytetty. Tämän vuoksi Nevanlinna on joutunut tekemään tekstiin paljon enemmän muutoksia kuin Ottosson. Molemmat kääntäjät ovat sekä kotouttaneet että vieraannuttaneet kääntäessään, mikä todistaa joidenkin tutkijoiden ajatuksen siitä, etteivät kotouttaminen ja vieraannuttaminen ole vastakkaisia tekniikoita, joita käytetään eri teksteissä, vaan pikemminkin molempia käytetään samassa tekstissä enemmän tai vähemmän. Hypoteesi osoittautuu todeksi.
Tutkielman tulokset eivät ole yleistettävissä, koska analyysissä on keskitytty vain yhteen kirjaan. Jatkotutkimukseksi ehdotetaan, että analysoimalla useampien lastenkirjojen käännöksiä, saataisiin yleistettävissä olevia tuloksia.
|