Työn merkityksiä ja ikäjohtamisen ilmentymiä ict-palveluyksikössä - Kampman, Eija (2014)
Tietotekniikka-alalla on ollut isoja organisaatiomuutoksia, mikä on näkynyt myös ict-alan työllistämisessä. Henkilöstöltä vaaditaan jatkuvaa muutoskykyä ja osaamisen kehittymistä. Eri-ikäisyyden ja erilaisuuden huomioiminen vaativat henkilöstöjohtamiselta, esimiehiltä ja alaisilta alan ominaisuuspiirteiden huomioimista. Tutkimuksessa oli tarkoitus kartoittaa ict-palveluyksikön ajatuksia ict-alan työn merkityksestä, työssä kehittymistä ja jaksamisesta. Lisäksi pyrittiin hahmottamaan, mi-ten ikäjohtaminen, eri-ikäisyys ja erilaisuus koetaan työyhteisössä. Ict-alaa tarkasteltiin myös työllisyyden, organisaatiomuutosten ja tulevaisuuden kannalta. Tutkimukseen osallistui 4 esimiestä, 6 alaista ja HR:n edustaja. Haastateltavat olivat eri-ikäisiä, erilaisilla koulutustaustoilla ja työkokemuksilla olevia miehiä ja naisia. Laadullisen tutkimuksen empiirinen aineisto kerättiin teemahaastatteluna. Ict-työuraan voidaan tutkimusten tulosten perusteella tulkita kuuluvan pitkät työ-suhteet ja työn vaihtamisen tulevan verkoston, yritysmuutosten tai talon sisällä tarjottu-jen uusien tehtävien kautta. Henkilöstön vaihtuvuus oli vähäistä ja henkilöillä ei ollut varsinaisia urasuunnitelmia. Työssä kokemus, asenne ja persoona koettiin koulutusta tärkeämmiksi tekijöiksi. Työtä kuvasi vastuullisuus, haasteellisuus, itsenäisyys, tavoit-teellisuus ja sosiaalisuus. Oppimista ja kehittymistä koettiin tulevan eniten itse työn kautta. Asiakaspalautteet ja tehtävissä onnistumiset tuottivat eniten palkitsevuutta. Esi-miehiltä toivottiin enemmän rakentavaa palautetta ja aikaa henkilöstöjohtamiseen. Työn ja vapaan raja ict-työssä koettiin häilyväksi. Kuormitus näkyi väsymyksenä ja työtehon laskuna. Palautumiskeinoja olivat hyvinvoinnista vastuunottaminen ja työmäärän – ja ajan vähentäminen. Eri-ikäisyys ja erilaisuus koettiin rikkaudeksi työyhteisössä. Eri-ikäisten vahvuudet ja heikkoudet tunnistettiin, mitä osattiin käyttää positiivisesti työyhteisön hyödyksi. Ikää ja kokemusta arvostettiin. Eri-arvoisuutta tuli vähän esille esimiesalis-suhteessa iän, ammatillisen osaamisen tai persoonallisten ominaisuuksien osalta. Lisäksi naiset ja nuoret tunnisti pieniä haasteita osoittaa oma pätevyys ja arvostus alalla. Tutkimuksen tuloksien kautta voidaan parantaa erilaisuuden ja eri-ikäisyyden haasteita ict-alalla sekä tukea urakehitystä, jaksamista ja hyvän ict-työyhteisön rakentamista.