Sosiaalipalvelualan yrittäjien työkyky, työtyytyväisyys ja lopettamisaikeet - Ilmarinen, Katja (2013)
Sosiaalipalvelut on kasvava toimiala Suomessa ja yksityisille palveluille ennustetaan kasvavaa kysyntää. Yrittäjien työkyky ja työtyytyväisyys on pohja menestyvälle yritystoiminnalle ja palvelujen hyvälle laadulle. Aiempien tutkimusten perusteella tiedämme, että sosiaalialan yrittäjät voivat hyvin Suomessa. Pitkät työpäivät, hoito- ja hallintotyön yhtäaikaisuus, asiakkuuksien epävarmuus sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen ongelmat asettavat uhkia työkyvylle ja yrittäjämotivaatiolle. Suurten yritysten tulo markkinoille muuttaa kilpailuasetelmia. Tässä tutkimuksessa tuotettiin tietoa suomalaisten sosiaalipalvelualan yrittäjien työkyvystä, työtyytyväisyydestä, yrittäjämotivaatiosta ja yritystoiminnan lopettamisaikeista. Aihe on ajankohtainen kytkeytyen keskusteluun niin työurien pidentämisestä kuin toimialan työvoiman riittävyydestä. Tutkimukseen sisältyi alueellinen näkökulma – tuloksia tarkasteltiin ottamalla huomioon yrityksen sijainti kaupunki–maaseutu-akselilla. Tutkimuksessa käytettiin valtakunnallisen Sosiaali- ja terveysalan yrittäjyyskyselyn aineistoa, joka kerättiin tammi–maaliskuussa 2011. Aineisto kerättiin kyselylomakkeella, joka lähetettiin suomalaisille sosiaalipalvelualan yrityksille. Tulokset osoittavat, että sosiaalialan yrittäjien työkyky on hyvä ja työtyytyväisyys sekä yrittäjämotivaatio ovat korkealla tasolla. Vajeet työkyvyssä ja motivaatiossa näyttävät liittyvän useammin vanhusten asumispalveluja tarjoaviin yrittäjiin kuin toimialan muihin yrittäjiin. Yrittäjistä neljäkymmentä prosenttia on harkinnut yritystoiminnan lopettamista, mutta lopettamisaikeissa on toimialaluokkakohtaisia (kotipalvelut vs. asumispalvelut) eroja. Myös iäkkäimmät yrittäjät ovat tyytyväisiä ja motivoituneita työhönsä, ja heistä neljäsosalla ei ole yritystoiminnan lopettamisaikeita. Pula osaavasta henkilökunnasta on koskettanut noin kolmasosaa yrityksistä – erityisesti kotipalveluyrittäjät kokevat osaavan henkilöstön saatavuuden vaikeaksi. Yrityksen sijainnilla maaseudulla tai tiiviimmin asutulla alueella ei ollut merkitystä: yrittäjyyteen ei liittynyt sen enempää vaikeuksia kuin erityistä etuakaan maaseudulla. Jatkossa on tärkeää tutkia ja kehittää asumispalveluja tarjoavien yrittäjien työkykyä ja motivaatiota sekä selvittää tekijöitä ongelmien taustalla. Toimialan yritysten erilaisuus on hyvä ottaa huomioon tutkimusasetelmissa etukäteen. Niin ikään yrityksen fyysisen toimintaympäristön vaikutukset yrittäjän jaksamiseen on tutkimuksellisesti mielenkiintoinen kysymys samoin kuin yritystoiminnan lopettamisaikeet, lopettamisen syyt ja roolisiirtymät yrittäjästä yrityksen työntekijäksi.