Naisparien arjen strategiat : sateenkaariperheiden kulttuurinen ja sosiaalinen paikka - Koivunen, Emilia (2008)
Tämä pro gradu työ käsittelee naisparien perheiden äitiyttä ja vanhemmuutta. Tutkimus perustuu kodin arjen ja ulkoisen maailman kohtaamisen tarkasteluun. Tutkimuksen tarkoituksena on löytää niitä tapoja ja strategioita, joilla naisparien perheet saavat tilaa sateenkaariperheinä ja miettiä, miten informanttien perhemalli määrittelee, kyseenalaistaa ja purkaa äitiyteen liittyviä kulttuurisia itsestäänselvyyksiä. Tutkimus tarkastelee naisparien sateenkaariperheiden käsityksiä perhe-elämästä ja lähestyy vanhemmuutta ja äitiyttä sukupuolieron poissaolon näkökulmasta, naisparien vanhemmuuden samuuden kokemuksen kautta. Vanhemmuutta ja kotielämää tarkastellaan gendernäkökulmasta. Tutkimus on aineistolähtöinen ja nojaa etnografisen tapaustutkimuksen ja feministisen antropologian perinteeseen. Aineisto koostuu 13 informantin sähköpostihaastatteluista ja yhdestä teemahaastattelusta. Aineiston analyysissä keskitytään informanttien kerronnan ja puheen tarkasteluun diskurssianalyyttisestä ja poststrukturalistisen feminismin näkökulmasta. Lisäksi aineistoa lähestytään hermeneuttisen ymmärtämisen näkökulmasta. Aineiston keräämisessä, käsittelyssä ja tulkinnassa on käytetty laadullisen tutkimuksen strategioita. Lisäksi tutkimuksessa pohditaan aineiston keruuseen ja tutkimuksen tekemiseen liittyviä tutkimuseettisiä kysymyksiä. Tutkimuksen sateenkaariperheiden elämä näyttäytyy perhekeskeisenä lapsiperhe-elämänä, jossa keskeiselle sijalle asettuvat ne ulkomaailman ja ympäröivän yhteiskunnan kohtaamiset, tilat ja sosiaaliset tilanteet, joiden kautta perheet kyseenalaistavat ja uudelleen määrittelevät perinteisiä perhemuotoja. Näissä kohtaamisissa on mahdollisuus rakentaa niitä kulttuurisia ja sosiaalisia paikkoja, joissa naisparien sateenkaariperheet tulevat yhä näkyvämmiksi perhemuodoiksi erilaisten perhemuotojen keskellä