Osallistuva suunnittelu julkishallinnon IT-hankkeissa - Aalto, Auli (2014)
Aalto, Auli Osallistuva suunnittelu julkishallinnon IT-hankkeissa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 41 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja(t): Halttunen, Veikko Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsaus osallistuvasta suunnittelusta ja miten menetelmä voi vastata tunnettuihin julkishallinnon IT-hankkeiden ongelmakohtiin. Julkishallinnon IT-hankkeet ovat laajoja ja hankalia kokonaisuuksia, erityisesti valtiontasoiset hankkeet joiden tavoitteena on parantaa ja uudelleensuunnitella julkishallinnon prosesseja sekä lisätä yhteistyötä eri virastojen välille. Raportoituja ongelmakohtia ovat muun muassa käyttäjien kuulematta jättäminen, käytettävyysongelmat ja yhteisen tiedon puuttuminen. Osallistuva suunnittelu on sosiotekninen metodi, joka pyrkii vastaamaan näihin haasteisiin ottamalla huomioon uuden tai uudelleensuunniteltavan järjestelmän tai prosessin vaikutuksen organisaation sosiaaliseen ja tekniseen järjestelmään. Menetelmä pyrkii muodostamaan kommunikointikanavat käyttäjien ja toimittajien välille sekä luomaan yhteisen ymmärryksen hankkeen tarkoituksesta osapuolten välille. Jaetun tiedon puuttuminen on selkeä ongelma: suunnittelija ei tiedä mitä järjestelmällä on tarkoitus tehdä, ja loppukäyttäjä ei ymmärrä miksi suunnitteluprosessi etenee tietyllä tavalla. Osallistuva suunnittelu kannustaa kommunikointiin käyttäjien ja suunnittelijoiden välillä sekä loppukäyttäjien toimimista vaatimusten ensisijaisina lähteinä. Osallistuva suunnittelu menetelmänä ja suunnitteluperiaatteena voi vastata osaan tässä tutkielmassa esitettyihin IT-hankkeiden ongelmiin, mutta menetelmään tulee suhtautua kriittisesti ja sitä tulisi käyttää täydentävänä työkaluna. Selkeitä hyötyjä osallistuvasta suunnittelusta ovat käyttäjien osallistuminen ohjelmistosuunnitteluun, yhteisen tiedon lisääminen käyttäjien ja suunnittelijoiden välillä sekä osapuolten sitoutuminen hankkeeseen.