Poikien pelastaja : Yrjö Karilas nuoriso-ongelman muotoilijana ja ratkaisijana 1920- ja 1930-luvulla - Julkunen, Lauri (2014)
Tarkastelen työssäni Yrjö Karilasta (1891–1982) nuoriso-ongelman muotoilijana ja ratkaisijana 1920- ja 1930-luvuilla. Karilas oli opettajan koulutuksen saanut nuorisotyöntekijä sekä useiden tunnettujen nuortenkirjojen kirjoittaja. Hänen tavoitteenaan oli kasvattaa nuorista (lähinnä pojista ja nuorukaisista) kunnon kansalaisia ja kristittyjä. Karilaan toiminta kanavoitui NMKY:n poikatyön kehittämiseen ja nuorisotyöntekijöille suunnattujen kasvatusoppaiden sekä nuorille kirjoitettujen tietoteosten (esim. Pikku jättiläinen) ja suurmieselämäkertojen julkaisemiseen. Leipätyönsä hän teki kustannussihteerinä WSOY:llä, jossa hän erikoistui nuortenkirjallisuuteen sekä uskonnolliseen kirjallisuuteen. Olen kiinnostunut työssäni, kuinka Karilas muotoili nuorisosta kantamansa huolen, ja mitkä olivat hänen ehdotuksensa tuon nuoriso-ongelmaksi määrittelemäni sosiaalisesti rakennetun huolenaiheen ratkaisemiseksi. Näkökulmani on ensisijassa aatehistoriallinen, joten tarkastelu kulkee lähinnä Karilaan käsitysten tasolla. Työni tulokset perustuvat Karilaan kirjoittamien tekstien – kirjojen ja aikakauslehtikirjoitusten – sekä arkistolähteiden sisällölliseen analyysiin.