Innovatiivisuus organisaatiossa : yksilön innovatiivisuuden ja sisäisen yrittäjyyden näkökulma - Tuohenmaa, Suvi (2014)
Yritys voi menestyä jatkuvasti muuttuvassa markkinatilanteessa kehittämällä sisäistä yrittäjyyttä ja yhtä sen ulottuvuutta, innovatiivisuutta. Etenkin innovatiivisuuteen kohdistuu yhä enemmän positiivisia odotuksia organisaatiossa, sillä mikään yritys ei pitkällä tähtäimellä menesty ilman innovatiivisuutta. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin persoonallisuuden innovatiivisuuspiirteitä ja niiden vaikutusta innovatiivisuuden ilmenemiseen kohdeyrityksessä. Teoreettinen viitekehys muodostui yrittäjyyden prosessimallin ympärille, keskittyen teemoista erityisesti sisäiseen yrittäjyyteen ja innovatiivisuuteen. Kyseessä oli organisaatiotutkimus, jonka tavoitteena oli selvittää, miten työntekijän persoonan innovatiivisuuspiirteet vaikuttavat innovatiivisuuden kokemiseen. Lisäksi tutkittiin, kuinka kohdeyrityksen työntekijät kokevat innovatiivisuuden. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä tekijät estävät tai kannustavat innovatiivisuuteen ja miten sitä voidaan kohdeorganisaatiossa edistää. Tutkimuksen empiirinen osa toteutettiin survey-kyselynä monikansallisen teknologiayhtiön Tampereen toimipisteessä, jossa työskentelee noin 200 työntekijää mobiililaitteiden tuotekehityksen parissa. Tutkimusaineisto analysoitiin kvantitatiivisia menetelmiä käyttäen. Tutkimus osoitti, että mitä innovatiivisempi henkilö persoonallisuudenpiirteiltään on, sitä enemmän hän myös arvostaa innovatiivisuutta ja kokee työskentelevänsä innovatiivisessa työympäristössä. Lisäksi persoonallisuudenpiirteiltään innovatiivisimmat henkilöt tuottavat työssään enemmän uusia ideoita verrattuna vähemmän innovatiivisiin henkilöihin. Toisaalta kaikkein innovatiivisimmat henkilöt kokevat, etteivät pääse hyödyntämään työssään omaa innovatiivisuuttaan niin hyvin kuin piirteiltään vähemmän innovatiiviset henkilöt. Tärkeä havainto oli myös se, että persoonallisuudeltaan innovatiivisimmat henkilöt myös tiedostavat itse olevansa innovatiivisia persoonallisuuspiirteiltään eli tunnistavat piirteen itsessään. Myös iällä, sukupuolella ja koulutustaustalla havaittiin olevan vaikutusta innovatiivisuuden kokemiseen tai ilmenemiseen. Koska kyseessä oli organisaatiotutkimus, tulosten perusteella laadittiin myös konkreettinen toimenpide-ehdotus innovatiivisuuden edistämiseksi kohdeyrityksessä.