Sodan katveesta : uuden (nais)sukupolven sotakuvaukset 2010-luvulla - Pohjola, Maiju (2014)
Pro gradu -työssäni tutkin 2010-luvun kotimaista sotakuvausta kolmen uuden sukupolven naiskirjoittajan sota-aiheisissa teoksissa. Tutkimuskohteenani ovat Katja Ketun romaani Kätilö (2011), Heidi Köngäksen romaani Dora, Dora (2012) sekä Paula Vesalan sanoitukset Kiestinki-albumille (2011). Tutkimukseni on sekä temaattista että kontekstuaalista: Teoksista nousevien teemojen ja näkökulmien analysoinnin lisäksi selvitän, kuinka nämä sotakuvaukset uudistavat sotatulkintoja verrattuna suomalaisen sotakirjallisuustradition valtavirtaan ja historiakäsitykseen. Luen teoksia yhtäältä sotahistorian välittämän tiedon ja toisaalta suomalaisen sotakirjallisuusperinteen konteksteissa.