Eleverna är det viktigaste : en fenomenologisk studie om studievägledning i skolorna i Haparanda ur ett jämförande finskt perspektiv - Kinos, Anne-Maria (2014)
Tutkimukseni tavoite on tarkastella opinto-ohjausta Haaparannalla. Pyrin vastaamaan kysymykseen, millainen ohjausajattelu kaupungin kouluissa vallitsee. Asiaa lähestytään opinto-ohjaajan näkökulmasta, ja haastattelin tutkimusta varten kaikkia kolmea haaparantalaisissa kouluissa työskentelevää opinto-ohjaajaa. Lisäksi haastattelin kolmea torniolaista opinto-ohjaajaa verratakseni, eroaako kouluissa vallitseva ohjausajattelu näiden kahden kaupungin välillä. Kaupungithan edustavat toinen ruotsalaista ja toinen suomalaista koululaitosta.