Kuntotestit kehitysvammaisille suunnatun liikuntaohjelman arviointimenetelmänä - Kalmari, Sanna (2014)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millainen vaikutus säännöllisellä liikunnan harrastamisella on kehitysvammaisten nuorten fyysiseen kuntoon ja motoriseen taitoon. Lisäksi selvitettiin, miten liikuntaohjelmia ja kuntotestejä voidaan soveltaa kehitysvammaisille. Tutkimus toteutettiin ammatillisessa erityisoppilaitoksessa 16:n viikon mittaisena liikuntaohjelmana keväällä 2013. Tutkimukseen osallistui seitsemän opiskelijaa, jotka olivat iältään 17-20-vuotiaita. Poikia tutkimukseen osallistuneista oli neljä ja tyttöjä kolme. Tutkimusaineistoa kerättiin liikuntaohjelman alussa ja lopussa suoritetuilla kuntotesteillä. Liikuntaohjelmaan liittyvien kuntotestausten avulla mitattiin kehitysvammaisten koordinaatiota, tasapainoa ja jalkalihasten voimaa. Lisäksi kehitysvammaisia opiskelijoita haastateltiin tutkimuksen alussa ja lopussa. Motorisia taitoja ja käyttäytymismuutoksia havainnoitiin koko liikuntaohjelman ajan havaintopäiväkirjan avulla. Tutkimusaineiston kuntotestitulokset tallennettiin Excel-tiedostoina. Kuntotestituloksista laskettiin toistomäärien ja suoritusaikojen summat, keskiarvot, minimi- ja maksimiarvot sekä tapahtuneiden muutosten suuruus ja suunta. Tuloksia havainnollistettiin diagrammein ja taulukoin. Tuloksia vertailtiin yksilöllisesti ryhmän heterogeenisyyden ja pienuuden vuoksi. Tutkimustulokset olivat kokonaisuudessaan myönteisiä. Notkeutta mittaavassa testissä kaikkien tulokset paranivat ohjelman aikana. Silmä-käsikoordinaatiota mittaavassa pallonheittotestissä useimpien pallonkäsittelytaidot olivat kehittyneet huomattavasti. Myös lihasvoima oli mittausten mukaan lisääntynyt. Tutkimuksen perusteella kehitysvammaisten nuorten liikunta-aktiivisuutta ja fyysistä kuntoa on mahdollista parantaa suunnitelmallisella, säännöllisellä ja pitkäkestoisella liikuntaohjelmalla. Ohjelman toteutus vaatii kaikkien osapuolten sitoutumista.