Norsunluutornin tuntosarvet : haastattelututkimus aluetoimittajan työstä ja merkityksestä 2010-luvun alun maakuntalehdessä - Hänninen, Anna-Mari (2014)
Maakuntien lehdet ovat aina tähyilleet ilmestymispaikkansa ulkopuolelle. Jo 1800-luvulla poliittiset äänenkannattajat hankkivat kirjoittajia taajaman ulkopuolelta. Ammattimainen aluetoiminta kehkeytyi nykyisten valtalehtien ympärille, kun ne halusivat kasvattaa lukijakuntaansa ja uutisaluettaan – lopulta myös toistensa kustannuksella. Mutta mitä aluetoimituksilla ja -toimittajilla enää tekee? 2010-luvulla tietoa virtaa päätoimitukseen etäältäkin verkkoa ja puhelinlankoja pitkin, ja lehtijuttu syntyy, vaikkei toimittaja nousisi tuolistaan. Mediakenttäkin on muuttunut: maakuntalehdet eivät enää kilpaile toistensa lukijoista, vaan tehostavat pikemminkin toimintaansa omalla tontilla, jotta pärjäisivät digitaalisen media- ajan haasteissa ja talouden alhoissa. Viime vuosikymmeninä niiden huomio on palaillut ydinalueille.