Musiikin ja videoiden suoratoisto- ja latauspalvelut ja niiden vaikutus piratismiin - Huotari, Ilari (2014)
Tämä kandidaatintutkielma on kirjallisuuskatsaus ja sen aiheena on musiikin ja videoiden lataus- ja suoratoistopalvelut, sekä niiden vaikutus piratismin ilmen-tymiseen. Tarkoituksena oli siis etsiä olemassa olevaa tutkimustietoa aiheesta ja käyttää sitä tutkimusongelman ratkaisemiseen. Olemassa olevaa tutkimusta musiikin latauspalveluista löytyi runsaasti, sillä niitä on ollut olemassa kauemmin kuin musiikin suoratoistopalveluja. Tä-män tutkimuksen perusteella musiikin latauspalvelut eivät ole saaneet vähen-nettyä laitonta lataamista, mutta ne ovat muuttaneet markkinoita. Musiikin suoratoistopalveluista ja niiden vaikutuksesta piratismiin löytyi lähinnä vain muutamia viittauksia, joiden perusteella ei pystynyt tekemään johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Videon lataus- ja suoratoistopalveluista tutkimuksen mää-rä oli vähäistä eikä niissä keskitytty selvittämään onko lataus- tai suoratoisto-palveluilla ollut vaikutusta piratismiin. Tämän takia päädyin arvioimaan miten musiikkipalveluiden trendit ja kehitys voisi näkyä videopalveluissa. Aluksi kävin tutkielmassa läpi piratismia ilmiönä ja listasin piratismia vä-hentäviä ja lisääviä tekijöitä. Toisessa luvussa siirryin musiikkipalveluihin ja kolmannessa luvussa käsittelin videopalveluita. Neljännessä luvussa tein ai-heesta yhteenvedon ja kävin läpi mahdollisia jatkotutkimusaiheita. Viidennessä luvussa teen yhteenvedon aiheesta.