Paperirainan lämmityksen vaikutus vedenpoistoon paperikoneen puristinosalla - Yliselä, Eero (2013)
Tutkielmassa tavoitteena on tarkastella paperirainan lämmityksen tuomaa hyötyä vedenpoistoon paperikoneen puristinosalla tutkimalla kokeellisesti rainan lämpötilan vaikutusta vedenpoiston tehokkuuteen sekä erilaisia tapoja esilämmittää rainaa metallihihnan avulla. Mittausten tuloksena saatiin selvitettyä miten nopeasti raina lämpenee metallipinnan päällä. Myös lämpötilan vaikutus vedenpoistoon selvitettiin. Kokeellisten tulosten pohjalta määritettiin rainan ominaisuuksia kuvaavien parametrien arvot, joita hyödynnettiin laskennallisten simulointien suorittamisessa. Laskennallisesti tarkasteltiin rainan lämpenemistä todellisessa ajotilanteessa. Laskentaa laajennettiin erilaisten puristinkonseptien keskinäiseen vertailuun. Esilämmitysmittauksista huomattiin, että paperin paksuuden kasvattaminen lisää lämmönsiirtovastusta merkittävästi. Tämän seurauksena lämpötilan nousu paperissa on merkittävästi hitaampaa neliömassan kasvaessa. Puristusmittauksista havaittiin, että lämpötilan nousulla on positiivinen vaikutus puristuksessa poistuvan veden määrään.