Viides- ja kuudesluokkalaisten kouluun kiinnittyminen ja sosiaalinen kompetenssi - Manninen, Johanna (2014)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää sosiaalisen kompetenssin yhteyttä kognitiiviseen ja emotionaaliseen kouluun kiinnittymiseen. Lisäksi tutkittiin, onko kiinnittymisen tai sosiaalisen kompetenssin ulottuvuuksilla yhteyttä oppilaan koulumenestykseen. Yhteyksien eroja tarkasteltiin tutkimuksen taustamuuttujien välillä, jotka olivat sukupuoli, luokka-aste ja erityisopetustausta. Tutkimuksen tavoitteena oli saada lisää tietoa alakouluikäisten kouluun kiinnittymisestä ja sosiaalisesta kompetenssista sekä niiden vaikutuksista oppilaiden koulumenestykseen. Tutkimus oli osa laajempaa Jyväskylän yliopiston erityispedagogiikan oppiaineen kouluun kiinnittymisen tutkimuksen hanketta. Tutkimuksessa tarkasteltiin kouluun kiinnittymismittarin (OKI) soveltuvuutta alakouluikäisten oppilaiden kohdalla. Tutkimusaineisto kerättiin paperilomakkeilla toukokuussa 2012 ja se koostui 350:sta alakoulun 5. ja 6. luokkalaisista oppilaasta, joista 172 oli tyttöjä ja 178 poikia. Oppilaista 62 sai erityistä tukea. Tutkittavien välisiä yhteyksiä ja eroja tutkittiin regressioanalyysillä taustamuuttujittain. Tutkimuksen mittarit soveltuivat hyvin tarkoitukseensa. Sosiaalinen kompetenssi oli positiivisesti yhteydessä sekä kognitiiviseen että emotionaaliseen kouluun kiinnittymiseen kaikkien taustamuuttujien osalta. Sukupuolten välillä ei havaittu merkitseviä eroja, kun taas luokka-asteiden välillä oli eroja niin kouluun kiinnittymisen kuin sosiaalisen kompetenssin yhteydessä koulumenestykseen. Viidesluokkalaisilla molemmat kouluun kiinnittymisen ulottuvuudet sekä yhteistyötaidot selittivät koulumenestystä, kun taas kuudesluokkalaisilla kouluun kiinnittyminen ei vaikuttanut koulumenestykseen, mutta yhteistyötaidot vaikuttivat positiivisesti ja empatia negatiivisesti heidän koulumenestykseensä. Erityisoppilaiden kouluun kiinnittyminen ei vaikuttanut heidän koulumenestykseensä, kun taas yleisopetuksen oppilailla kognitiivinen kiinnittyminen vaikutti koulumenestykseen. Yhteistyötaidot selittivät yleisopetuksen oppilaiden koulumenestystä ja impulsiivisuus erityisoppilaiden koulumenestystä. Tutkimustulokset kaipaavat vielä toistettavuutta ja lisätutkimusta etenkin alakouluikäisistä koostuvalla aineistolla, mutta tulokset toivat tärkeää tietoa sosiaalisen pätevyyden ja kouluun kiinnittymisen välisistä yhteyksistä ja eroista. Kouluun kiinnittymisen tukeminen ja sosiaalisten taitojen harjoitteleminen on oltava tärkeässä asemassa nykykoulujen arjessa.