Pelillistäminen ja mobiilisovellukset - Kitola, Mikael (2013)
Kitola, Mikael Pelillistäminen ja mobiilisovellukset Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 27 s. Tietojärjestelmätieteet, kandidaatintutkielma Ohjaaja(t): Halttunen, Veikko; Varsaluoma, Jukka Tässä tutkielmassa käsitellään pelillistämistä ja sen käyttöä mobiilisovelluksissa. Tutkielmassa otetaan tästä ilmiöstä selvää ja vastataan kysymyksiin: mistä peleissä ja pelillistämisestä on oikein kyse, miksi ja miten pelillistämistä pyritään hyödyntämään mobiilisovelluksissa, miten siinä on onnistuttu ja millaista kritiikkiä se on saanut osakseen. Tuloksena voidaan tulkita, että mobiilisovelluksissa hyödynnetään vain suppeasti erilaisia pelielementtejä, mutta siitä huolimatta ainakin pelillistämistä harjoittavat yritykset ovat raportoineet pelillistämisellä saavutetuista erinomaisista tuloksista mm. käyttäjien osallistuvuuden ja aktiivisuuden saralla. Pelialan ammattilaiset ovat kuitenkin kritisoineet voimakkaasti yrityksiä pelisuunnitteluymmärryksen puutteesta ja pelimekaniikkojen pinnallisesta käytöstä. Tutkielma on tehty kirjallisuuskatselmuksena.