Heikko ravintotilanne rajoittaa hauen (Esox lucius) ja kuhan (Sander lucioperca) kasvua Suotajärvessä - Puranen, Marko (2014)
Hauki ja kuha esiintyvät Suomessa usein samoissa vesistöissä, mutta niiden vuorovaikutuksesta tiedetään vain vähän. Mikäli lajit kilpailevat samoista resursseista, runsaat kuhaistutukset tai kuhan luonnollinen yleistyminen voivat vaikuttaa negatiivisesti hauen menestykseen. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää hauen ja kuhan kasvua ja ravinnonkäyttöä Suotajärvessä. Kasvua tarkasteltiin myös suhteessa kasvukausien lämpötilaan. Ravinnonkäytössä keskityttiin hauen ja kuhan ravinnon päällekkäisyyteen ja siitä mahdollisesti seuraavaan ravintokilpailuun. Lisäksi verkkokoekalastuksilla selvitettiin järven kalaston yleistä tilaa, erityisesti ajatellen petokalojen ravintotilannetta. Hauki- ja kuha-aineisto kerättiin pääasiassa vapapyynnillä avovesikauden 2012 aikana. Suotajärven verkkokoekalastuksen yksikkösaalis oli alhainen ja petokalojen osuus poikkeuksellisen suuri. Petokalojen tyypillisten ravintokalojen määrä puolestaan oli vähäinen. Sekä hauen että kuhan kasvu oli heikkoa tai keskinkertaista, ja kasvun riippuvuutta lämpötilasta havaittiin lähinnä nuorilla ikäryhmillä. Ahven, erityisesti sen 0+ -ikäryhmä, oli selvästi merkittävin ravintokala molemmilla lajeilla. Lisäksi näyttäisi, että ahven on ratkaisevassa roolissa koko järven saalislajidynamiikan kannalta. Sopivan ravinnon vähyys ja siitä seuraava ravintokilpailu vaikuttaisi olevan Suotajärvessä merkittävä hauen ja kuhan kasvua rajoittava tekijä. Jatkotutkimuksissa muidenkin petokalojen, erityisesti ahvenen ottaminen mukaan tarkasteluun olisi erittäin oleellista.