Tekstikoneen aivotoiminta : ergodisuus ja sen mallintaminen Jaakko Yli-Juonikkaan romaanissa Neuromaani - Kursula, Sakari (2013)
Tarkastelen pro gradu -tutkielmassani ergodisuutta ja sen saamia metaforisia malleja Jaakko Yli-Juonikkaan romaanissa Neuromaani (2012). Teoksen luvut on linkitetty toisiinsa monimutkaisilla tavoilla, ja niitä voi lukea haluamassaan järjestyksessä. Työni teoreettisena lähtökohtana on Espen Aarsethin kybertekstiteoria, jossa teksti nähdään merkityksiä tuottavana koneena ja lukija koneen käyttäjänä. Neuromaani vaatii lukijalta ei-triviaalia työtä, joten se on Aarsethin mukaan ergodinen teksti. Tavoitteenani on ensimmäiseksi tutkia, millaista aktiivisuutta lukijalta vaaditaan, ja millaisiin vaikeuksiin lukija ajautuu pyrkiessään etenemään tekstissä. Toiseksi tarkastelen tälle lukijan aktiivisuudelle tarjottuja metaforisia tulkintamalleja. Tutkin myös, miten Neuromaani suhteutuu ja suhtautuu digitaaliseen kirjallisuuteen.