"You make me feel like a natural woman" : sukupuolisen ja seksuaalisen identiteetin genealogia ja mahdollisuus - Liljander-Tabell, Hanna (2013)
Tutkielmani käsittelee seksuaalisen ja sukupuolisen identiteetin muodostumista kulttuurisilla areenoilla. Painotan seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden konstruktiivista ja poliittista puolta essentialistisen ja biologisen ymmärryksen vastaisesti. Seksuaalisuuden diskursiivisen ulottuvuuden pohdinnassa käyn läpi seksuaalisuuden käsitteellistä historiaa sekä hyödynnän Michel Foucault’n teoretisointia vallan kyllästämästä ruumiista. Pyrkimyksenä on osoittaa seksuaalisen ruumiin genealogia, kehityshistoria, vallan tuottavasta näkökulmasta. Sukupuolen genealogian tarkastelu liittyy erityisesti Judith Butlerin ajatteluun. Butlerin mukaan sukupuoli-identiteetillä ja sukupuolierolla ei ole alkuperäistä lähdettä, vaan se muotoutuu heteroseksuaalisuutta ja maskuliinista suosivaksi kulttuurisessa merkityksenannossa. Sukupuolen representaatiot performatiiveina on tarkastelun kohteena, kun keskityn sukupuolisen merkityksenannon ja hyväksyttyjen tarinoiden politiikkaan. Lopuksi käsittelen identiteettikysymyksiä etenkin Stuart Hallin teoretisoinnin pohjalta. Tarkastelen tutkielman lähtökohdallista tausta-ajatusta, postmodernia identiteettiä, ja sen mahdollisuuksia olemassaoloon. Pyrin Butlerin teoretisoinnin vastaisesti osoittamaan erojen välttämättömyyden merkityksenannossa ja identiteetin muodostumisessa. Osoitan myös tarpeen ja mahdollisuuden muokata erojen sisältämiä merkityksiä. Foucault’n ja Butlerin ajattelun avulla tarkoitus on osoittaa tarve särkeä sukupuolisten ja seksuaalisten tarinoiden ja erojen normatiivista ja hierarkkista painotusta, jonka perustana voidaan nähdä diskurssien ja politiikan värittämä ”luonnollisuuden” käsite.